Apple voelt eindelijk de effecten van het wereldwijde tekort aan chips

Het laatste kwartaal van Apple Inc. was een kaskraker, met stijgende inkomsten, recordverkopen voor Macs en een groter dan verwachte vraag naar iPhone. Er was maar één groot probleem: het wereldwijde tekort aan chips is eindelijk bezig met een inhaalslag voor het bedrijf.Tijdens een gesprek met analisten waarschuwden Chief Executive Officer Tim Cook en Chief Financial Officer Luca Maestri dat leveringsbeperkingen de verkoop van iPads en Macs verminderen, twee producten die vooral goed presteerden tijdens pandemische lockdowns. Maestri zei dat dit $ 3 miljard tot $ 4 miljard aan inkomsten zal doen afnemen tijdens het fiscale derde kwartaal.

De leidinggevenden gaven de schuld aan “tekorten aan halfgeleiders die veel industrieën treffen” en “zeer, zeer hoge” vraag naar iPads en Macs. Cook zei dat de tekorten aan componenten waren voor “legacy nodes”, wat impliceert dat de tegenslagen zijn voor producten die gebruikmaken van oudere generatie processors. Hij zou niet specificeren hoe lang de tekorten zullen duren, maar merkte op dat Apple dit probleem het voorgaande kwartaal niet heeft ondervonden.

Top tech nieuws nu
Apple behaalt dankzij iPhone 12 een recordomzet van $ 89,6 miljard in Q2 2021
WhatsApp maakt het overschakelen tussen iOS, Android binnenkort gemakkelijker
Sony heeft tot eind maart 7,8 miljoen PS5-consoles verkocht
KLIK HIER VOOR MEER
De elektronica- en auto-industrie zijn onder meer getroffen door een tekort aan chips sinds vorig jaar, toen een plotselinge heropleving van de bestellingen de halfgeleiderindustrie overrompelde. Het duurt maanden om de productie bij friturenfabrieken op te voeren, dus de vraag overtreft nog steeds het aanbod.

Apple had tot nu toe elke grote impact van dit fenomeen vermeden. Het bedrijf heeft onlangs nieuwe iMac-modellen en iPad Pro’s met aangepaste M1-processors aangekondigd, maar geen van beide producten zal pas in de tweede helft van mei worden geleverd – een ongewoon lange vertraging.

Toch lijkt het belangrijkste product van het bedrijf, de iPhone, op dit moment ongedeerd.

Consumenten, bedrijven en scholen hebben miljoenen iPads en Macs gekocht voor werk op afstand, en Cook suggereerde woensdag dat het momentum niet per se zal vertragen na het einde van de Covid-19- pandemie. Hij zei dat veel bedrijven zullen overschakelen op hybride modellen met werknemers die thuis en op kantoor werken. Dat zou de aanhoudende vraag naar de apparaten kunnen ondersteunen.

De technologiegigant uit Cupertino, Californië, gaf geen specifieke omzetverwachtingen voor het fiscale derde kwartaal. Analisten schatten dat de omzet boven de $ 68,7 miljard zal uitkomen, volgens gegevens die door Bloomberg grotendeels vóór de resultaten van woensdag zijn verzameld.

In het fiscale tweede kwartaal van Apple genereerde de Mac een recordomzet van $ 9,1 miljard, terwijl de iPad de verwachtingen van Wall Street overtrof met $ 7,8 miljard aan inkomsten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *