Hoe u uw eigen Raspberry Pi NAS kunt bouwen

Heb je een heleboel USB-schijven die je tussen je verschillende computers kunt goochelen? Wist je dat je ze allemaal kunt aansluiten op een Raspberry Pi, die je vervolgens kunt gebruiken als een NAS-box (Network Attached Storage)?Het gebruik van de Raspberry Pi als een always-on NAS-box klinkt als een prachtig gebruik van het stille kleine apparaat. Vroeger was het echter een ingewikkeld proces om het op te zetten. Dat is totdat de op Debian gebaseerde OpenMediaVault (OMV) -distro besloot om een ​​versie uit te rollen die specifiek was afgestemd op de Raspberry Pi.

Zodra het actief is, kunt u de distro configureren en beheren met behulp van de browsergebaseerde beheerinterface.

Vervolgens kun je de USB-poorten op de Raspberry Pi gebruiken om USB-schijven aan te sluiten, die vervolgens beschikbaar worden gesteld voor je hele netwerk voor opslag. Onthoud dat u voor de beste prestaties zelfaangedreven verwisselbare schijven gebruikt. U kunt de schijven die zijn aangesloten op de OpenMediaVault NAS afzonderlijk gebruiken of ze samenvoegen in een software RAID-array.

AANBEVOLEN VIDEO’S VOOR U …
De distro heeft voldoende opties om andere geavanceerde aspecten van een NAS-distro te beheren.

Bouw een NAS
Wordt geïnstalleerd
Download om te beginnen de Raspberry Pi-versie van OpenMediaVault . De distro heeft aparte releases voor de Raspberry Pi 2 en de originele B / B + -modellen, dus zorg ervoor dat je de juiste pakt. Pak vervolgens het .img-bestand uit de download uit en zet het met

sudo dd if = /omv_1.17_rpi_rpi2.img van = / dev / sdb

vervang / dev / sdb door de locatie van uw SD-kaart. Start nu de Raspberry Pi op met de vers gebakken SD-kaart. Er is geen installatie bij betrokken en u kunt beginnen met het configureren van de distro zodra deze opstart. U hebt toegang tot de browsergebaseerde interface op het IP-adres van de Raspberry Pi – zoals 192.168.3.111.

U wordt gevraagd om uzelf te authenticeren, wat u kunt doen met de standaardreferenties voor de beheerder – admin: openmediavault. U moet deze standaard echter wijzigen zodra u zich aanmeldt. Ga naar Systeem> Algemene instellingen in de navigatiebalk aan de linkerkant, ga naar het tabblad Wachtwoord webbeheerder en voer het nieuwe wachtwoord in de juiste tekstvakken in.

U kunt ook het menu Systeem gebruiken om verschillende aspecten van de NAS-server te configureren, zoals de datum en tijd van de server, plug-ins in te schakelen en het systeem up-to-date te houden.

Hoe u uw eigen Raspberry Pi NAS kunt bouwen
Voeg opslag toe
Zodra het actief is, sluit u een of meerdere USB-schijven aan op de Raspberry Pi. Ga naar Opslag> Fysieke schijven en klik op de knop Scannen om OpenMediaVault op de hoogte te stellen van de schijven.

Gebruik vervolgens de Wipe-knop om de schijven afzonderlijk te reinigen. Als u meerdere schijven hebt geplaatst, kan OpenMediaVault ze zelfs in een software-RAID koppelen (zie uitleg op de pagina). OpenMediaVault ondersteunt meerdere RAID-niveaus en elk vereist een ander aantal schijven.

Het standaard RAID-niveau 5 vereist bijvoorbeeld minimaal drie schijven, terwijl RAID 1, dat gegevens over schijven spiegelt, slechts minimaal twee nodig heeft. Als u niet van plan bent om de geplaatste USB-schijf in een RAID-array te gebruiken, ga dan nadat u een schijf hebt gewist naar Opslag> Bestandssystemen om een ​​bestandssysteem op de schijf te maken.

Klik hier op de knop Maken en gebruik het vervolgkeuzemenu om het apparaat te selecteren dat u wilt formatteren. Standaard zijn de schijven geformatteerd als Ext4, maar u kunt een ander bestandssysteem selecteren met behulp van het vervolgkeuzemenu. Naast Ext4 ondersteunt OpenMediaVault de Ext3-, XFS- en JFS-bestandssystemen.

Herhaal het proces om een ​​bestandssysteem op alle aangesloten USB-schijven te maken. Selecteer na het aanmaken van het bestandssysteem een ​​station en klik vervolgens op de knop Mount om ze online te brengen.

Gebruikers toevoegen
Voordat u gegevens op het NAS-apparaat kunt opslaan, moet u een of meer gebruikers aanmaken. Ga hiervoor naar Toegangsrechtenbeheer> Gebruiker. De knop Toevoegen op deze pagina is een vervolgkeuzemenu waarmee u individuele gebruikers kunt toevoegen of een aantal gebruikers kunt importeren door ze in de opgegeven indeling toe te voegen.

Als u een individuele gebruiker toevoegt, kunt u deze ook aan een bestaande groep toevoegen. Standaard worden alle gebruikers toegevoegd aan de groep Gebruikers. Als u wilt dat gebruikers hun eigen homedirectory’s hebben op de OpenMediaVault-server, ga dan naar het tabblad Instellingen en vink het vakje aan om de homedirectory voor de gebruiker in te schakelen.

U moet ook de locatie voor de homedirectory specificeren door een bestaande gedeelde map op de NAS-server te selecteren of door een nieuwe te maken.

Aandelen en machtigingen
De volgende stap is het definiëren van een gedeelde map. De belangrijkste overweging bij het toevoegen van een NAS is of de NAS zal worden gebruikt door meerdere gebruikers of door één persoon. Als u de NAS-opslagruimte met meerdere gebruikers gaat delen, kunt u verschillende mappen definiëren, elk met verschillende gebruikersrechten.

Om een ​​map toe te voegen, gaat u naar Toegangsrechtenbeheer> Gedeelde mappen en klikt u op de knop Toevoegen. Selecteer in het dialoogvenster dat verschijnt het volume waarin de map zal worden geplaatst uit de vervolgkeuzelijst. Geef de gedeelde map vervolgens een naam, zoals Backup, en voer het pad in van de map die u wilt delen, zoals backup /.

OpenMediaVault maakt de map aan als deze nog niet bestaat. U kunt ook optioneel een opmerking toevoegen om het type inhoud te beschrijven dat de map zal bevatten.

Let goed op de instelling Machtigingen. Standaard staat OpenMediaVault alleen de beheerder en alle gebruikers die u hebt toegevoegd toe om gegevens te lezen en naar deze map te schrijven, terwijl anderen alleen de inhoud ervan kunnen lezen.

Dit is een redelijk veilige standaard voor de meeste installaties, maar de distro biedt verschillende permutaties en combinaties van machtigingen die je kunt selecteren in het vervolgkeuzemenu.

Hoe u uw eigen Raspberry Pi NAS kunt bouwen
Verfijn de machtigingen
Zelfs als u de standaardinstelling Machtigingen selecteert bij het maken van mappen, waarmee alle gebruikers gegevens naar de map kunnen lezen en schrijven, kunt u de toegangsmachtigingen verfijnen en voorkomen dat bepaalde gebruikers toegang hebben tot of de inhoud van een bepaalde map wijzigen.

Ga hiervoor na het toevoegen van een gebruiker naar het gedeelte Gedeelde mappen, selecteer de map waartoe u de toegang wilt regelen en klik op de knop Rechten.

Dit opent een venster met een lijst van de gebruikers die u heeft toegevoegd, samen met aankruisvakjes om hun toegang tot die map te beheren, zodat u bijvoorbeeld alleen-lezen toegang kunt toestaan. Nu de gebruikers en gedeelde mappen zijn ingesteld, bent u nu klaar om de NAS-opslag met uw netwerk te delen.

Volg de procedure om een ​​netwerkdienst in te schakelen die mensen kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot de gedeelde mappen op de NAS. OpenMediaVault ondersteunt verschillende populaire protocollen en services, waaronder NFS, SMB / CIFS, FTP, TFTP, SSH, rsync en meer.

Nadat u een netwerkshare heeft gemaakt, heeft u overal op het netwerk toegang tot de gedeelde mappen, ongeacht of ze zich op een afzonderlijke schijf of een RAID-array bevinden.

U kunt de ingebouwde netwerkfunctie van uw bestandsbeheerder gebruiken om toegang te krijgen tot de netwerkshares, of u kunt het IP-adres van het NAS-apparaat in het locatiegebied invoeren, zoals smb: //192.168.3.111. U wordt om een ​​gebruikersnaam en wachtwoord gevraagd voordat u toegang kunt krijgen tot de mappen – tenzij u ze natuurlijk als openbaar hebt gemarkeerd wanneer u ze via Samba toevoegt.

Voer de inloggegevens in van een gebruiker die de juiste machtiging heeft om de map te openen. Nadat ze zijn geverifieerd, koppelt OMV de gedeelde map aan. U kunt nu bestanden uploaden naar de gedeelde map of ze verwijderen, als u hiervoor toestemming heeft, net als in het geval van een gewone map.

Het is misschien even wennen, maar OpenMediaVault is een wonderbaarlijk veelzijdige NAS-optie die u helpt het ware potentieel van de Raspberry Pi te benutten.

U kunt OpenMediaVault uitwerken en een aantal functies toevoegen om het bruikbaarder te maken. De distributie ondersteunt een flink aantal officiële plug-ins en plug-ins van derden, die u kunt installeren en inschakelen op basis van uw behoeften en vereisten.

Om door een lijst met alle officieel ondersteunde plug-ins te bladeren, ga je naar Systeem> Plug-ins. De pagina bevat meer dan 40 plug-ins, die zijn onderverdeeld in categorieën zoals Beheer, Back-up, Downloaders, Bestandssystemen, Netwerk enzovoort. Een handige optie is de downloader-plug-in, die bestanden naar de NAS kan downloaden, en die verschillende downloaders bevat, zoals Aria2 en Youtube-DL.

Deze plug-in wordt goed aangevuld door de transmissie-plug-in, die torrents downloadt via de Transmission-app. U moet ook de clamav-plug-in inschakelen, waarmee u uw NAS op virussen kunt scannen.

Hoe u uw eigen Raspberry Pi NAS kunt bouwen
Om een ​​plug-in in te schakelen, klikt u eenvoudig op het overeenkomstige selectievakje. U kunt zelfs meerdere plug-ins in één keer schakelen. Nadat u de plug-ins heeft geselecteerd die u wilt inschakelen, klikt u op de knop Installeren. OpenMediaVault downloadt vervolgens de plug-ins van de Raspbian-repositories via het APT-pakketbeheersysteem en stelt u in staat de voortgang ervan te volgen.

AANBEVOLEN VIDEO’S VOOR U …
Afhankelijk van het aantal plug-ins dat u installeert en hun grootte, kan dit proces enige tijd duren.

Nadat de plug-ins zijn gedownload en geïnstalleerd, voegen ze de OpenMediaVault-beheerinterface toe en maken ze een vermelding voor zichzelf.

De downloader-plug-in installeert zichzelf bijvoorbeeld onder Server> Downloader. Schakel over naar de nieuwe sectie als u verschillende aspecten van de plug-in wilt configureren. Elke plug-in heeft zijn eigen configureerbare elementen.

Stream muziek
Als je muziek op de NAS hebt opgeslagen, zou het dan niet echt gaaf zijn als je deze rechtstreeks vanaf de NAS zelf over het netwerk zou kunnen streamen? Met behulp van de forked-daapd-plug-in kunt u precies dat doen. Om de plug-in te gebruiken, installeert u deze zoals elke andere; dit voegt een nieuw item toe onder de sectie Services, genaamd iTunes / DAAP.

Voordat u muziek kunt streamen, moet u de plug-in configureren door deze naar de gedeelde map op de NAS te wijzen die de muziekbestanden bevat. Ga naar de pagina van de plug-in en gebruik het vervolgkeuzemenu Gedeelde map om de map met de muziek te selecteren.

Nadat u de wijzigingen hebt opgeslagen, gebruikt u een speler zoals Rhythmbox, Amarok, Banshee enzovoort, die automatisch de DAAP-server op uw NAS oppikt en u in staat stelt naar de nummers op de NAS te luisteren.

Gebruik de DAAP Media Player-app om naar muziek te luisteren op een Android-apparaat. Bovendien kunt u ook de MiniDLNA-plug-in installeren om vanaf DLNA-clients verbinding te maken met uw NAS. Net als bij DAAP, moet je na het installeren van de MiniDLNA-plug-in naar Services> DLNA> Shares gaan en op Toevoegen klikken om naar de gedeelde map te wijzen die de muziek bevat.

U kunt vervolgens de BubbleUPnP-app gebruiken om uw Android-telefoon om te zetten in een DLNA-compatibel apparaat, zodat deze door de bibliotheek kan bladeren en muziek kan streamen van en naar uw nu DLNA-compatibele NAS.

Stel een RAID in
Hoe u uw eigen Raspberry Pi NAS kunt bouwen
1. Selecteer RAID-niveau
Als u de schijven in een RAID-apparaat wilt rangschikken, gaat u naar Opslag> RAID-beheer en klikt u op de knop ‘Maken’. Selecteer in het dialoogvenster dat verschijnt de apparaten die u in de RAID wilt gebruiken, evenals het RAID-niveau. Voer vervolgens de naam in die u voor het RAID-apparaat wilt gebruiken in de daarvoor bestemde ruimte en klik op de knop ‘Opslaan’.

Hoe u uw eigen Raspberry Pi NAS kunt bouwen
2. Initialiseer de RAID
Nadat u een RAID hebt gemaakt, vraagt ​​OMV u te wachten tot de RAID is geïnitialiseerd voordat u doorgaat naar de volgende stap en een bestandssysteem maakt. U krijgt ook een melding om de wijzigingen op te slaan zodat ze van kracht worden. De RAID-beheerpagina toont nu het zojuist gemaakte RAID-apparaat.

Hoe u uw eigen Raspberry Pi NAS kunt bouwen
3. Maak een bestandssysteem
Om de RAID-array te gebruiken, moet u een bestandssysteem maken. Ga naar Opslag> Bestandssystemen en klik op de knop ‘Maken’. In het dialoogvenster dat verschijnt, selecteert u het apparaat dat u wilt formatteren met behulp van het vervolgkeuzemenu, waarin het RAID-apparaat dat u zojuist hebt gemaakt in de lijst staat. Label het vervolgens en selecteer een van de ondersteunde bestandssystemen.

Hoe u uw eigen Raspberry Pi NAS kunt bouwen
4. Monteer het apparaat
Nadat het bestandssysteem is gemaakt en de schijf is geïnitialiseerd, wordt het RAID-apparaat samen met andere apparaten vermeld op de pagina Opslag> Bestandssystemen. Om de schijf te gebruiken, selecteert u deze en klikt u vervolgens op de knop ‘Mount’ om de schijf online te brengen. U kunt nieuwe schijven aan een RAID-apparaat toevoegen door de optie Opslag> RAID-beheer> Groeien te selecteren.

Schakel shares in
Hoe u uw eigen Raspberry Pi NAS kunt bouwen
1. Schakel Samba in
OpenMediaVault ondersteunt verschillende protocollen voor delen, maar we zullen het populaire SMB-protocol gebruiken, algemeen bekend als Samba, dat op verschillende apparaten werkt. Om de service te activeren, gaat u naar Services> SMB / CIFS en klikt u op ‘Inschakelen’. De andere instellingen die op de pagina worden genoemd, zijn optioneel, dus laat ze voorlopig staan. Als u klaar bent, klikt u op de knop ‘Opslaan’.

Hoe u uw eigen Raspberry Pi NAS kunt bouwen
2. Mappen toevoegen
Vervolgens moet u de gedeelde mappen toevoegen als Samba-shares. Schakel hiervoor naar het tabblad Shares en klik op de knop ‘Toevoegen’. Selecteer in het venster dat verschijnt een gedeelde map uit de vervolgkeuzelijst of klik op de knop ‘+’ om een ​​nieuwe te maken. U moet de map ook een naam geven die de map op het netwerk identificeert.

Hoe u uw eigen Raspberry Pi NAS kunt bouwen
3. Definieer machtigingen
Wanneer u een Samba-map toevoegt, zorgt OpenMediaVault ervoor dat deze de machtigingen volgt die zijn gedefinieerd bij het aanmaken van de gedeelde map. Selecteer de optie Gasten toegestaan ​​in het vervolgkeuzemenu Openbaar om de mappen openbaar te maken. Als u ook op het selectievakje ‘Alleen lezen instellen’ klikt, zorgt OpenMediaVault ervoor dat geen enkele gebruiker de inhoud van de map kan wijzigen.

Hoe u uw eigen Raspberry Pi NAS kunt bouwen
4. Overige instellingen
Neem even de tijd om de andere instellingen op de pagina te bekijken. Een handige optie die niet standaard is ingeschakeld, is de Prullenbak. Als dit is ingeschakeld, wordt elk bestand dat van de NAS is verwijderd, verplaatst naar een virtuele Prullenbak in de gedeelde map. Sla de configuratie op als je ze allemaal hebt toegevoegd om de Samba-service opnieuw te starten.

Genoten van dit artikel? Breid uw kennis van Linux uit, haal meer uit uw code en ontdek de nieuwste open source-ontwikkelingen binnen Linux Format. Lees onze sampler vandaag nog en profiteer van de aanbieding binnenin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *