26 manieren om sport en actie te fotograferen

Het maken van sport- of actiefoto’s kan een van de meer uitdagende aspecten van fotografie zijn. Als je je techniek verkeerd hebt, zul je je schoten later nooit meer kunnen herstellen.Maar maak je geen zorgen, want we zijn hier om je te helpen met enkele essentiële tips en trucs om je te helpen de beste actiefoto’s ooit te maken.

1. Zoek de passie

Sport gaat niet alleen om het doen van de activiteit, het gaat ook om de passie van atleten en hun supporters. Het is jouw taak om de emotie van de gebeurtenis vast te leggen. Zoek naar klassieke winnaarsvieringen, maar richt ook de camera op het publiek, waar vaak kleur en chaos ontstaat.

2. Weersta chimping

Hoewel het handig is om histogrammen voor belichting te controleren, doe dit niet na elke opname – vooral bij sportevenementen! Terwijl je naar het LCD-scherm van de camera kijkt, scoort iemand, gooit een paard zijn berijder of komen twee auto’s met elkaar in botsing – en je hebt het geweldige schot gemist!

AANBEVOLEN VIDEO’S VOOR U …
3. Korte bursts zijn het beste

Pro DSLR’s hebben hoge framesnelheden en branden continu wanneer dat nodig is. Maar het is vaak het beste om opnamen te maken in korte, scherpe bursts. Dit helpt voorkomen dat de buffer vastloopt op goedkopere camera’s, en betekent dat u minder vrijwel identieke afbeeldingen hoeft te bewerken.

4. Gebruik natuurlijk licht

In veel sportsituaties heb je te maken met het natuurlijke licht dat er is. Dit kan vlak, saai, helder, hoog, laag, intens zijn of welke andere variaties de natuur ons ook kan geven. In de meeste gevallen vinden sportevenementen plaats, ongeacht de heersende omstandigheden, dus je moet je eraan aanpassen met een verscheidenheid aan technieken om ISO, sluitertijd en diafragma te regelen.

Als u zich in een situatie bevindt waarin het natuurlijke licht u iets extra’s geeft, zorg er dan voor dat u dit gebruikt. Of je nu mountainbiken in een bos fotografeert, een marathon door een stadslandschap loopt of motorboten op zee, probeer interessante verlichting in je voordeel te gebruiken. Laagstaande zon zal lange schaduwen en mogelijk interessante overstraling in het beeld werpen, terwijl onweerswolken een opvallende achtergrond kunnen toevoegen.

Mogelijk moet u wat belichtingscompensatie toepassen om de juiste balans tussen uw onderwerp en de belichting te vinden, dus neem, zonder te veel te ‘chimpen’ (zie tip 2), een snelle glimp op van uw histogram om er zeker van te zijn dat er geen over- of onderbelichting is.

5. Gebruik ruimte voor impact

Wanneer je sport fotografeert met een telelens om dichtbij de actie te komen, is het vaak verstandig om het kader te vullen. Dit is echter niet de enige manier om impact te creëren. Zorgvuldig omgaan met de ruimte rond uw hoofdonderwerp is een geweldige manier om een ​​krachtige compositie te maken.

De sleutel tot deze techniek is om de zaken eenvoudig te houden en ervoor te zorgen dat het hoofdonderwerp, ook al is het niet groot in het beeld, toch duidelijk het doelwit voor het oog is. Je zou dit kunnen doen door een kleine scherptediepte te kiezen, zodat het onderwerp vrij blijft van zowel onscherpe achtergrond als voorgrond; of je zou het kunnen doen door ervoor te zorgen dat de achtergrond vrij is van afleiding. In dit geval kunnen volledig zwarte of puur witte achtergronden een sterk contrast creëren met het brandpunt.

Dit soort behandeling is ook geweldig voor redactioneel gebruik – dus als u hoopt uw ​​afbeeldingen van een evenement te verkopen, biedt het laten ruimte binnen het frame ontwerpers de mogelijkheid om koppen, andere afbeeldingen en algemene tekst over die gebieden te plaatsen (net zoals wij ‘ heb hier gedaan). Het maken van dit soort opnamen is moeilijker dan simpelweg inzoomen op het onderwerp, maar als je aan je composities werkt, is de kans groter dat je een afbeelding krijgt die uniek is.

6. Gebruik hoge ISO’s

Hoge sluitertijden zijn vaak de sleutel tot geweldige sportfoto’s. Voor veel intensieve sporten heb je sluitertijden nodig van meer dan 1 / 1.000 sec (zie tip 17) als je de beweging wilt bevriezen. De basismantra is ‘hoe sneller hoe beter’.

Om deze snelheden te bereiken in de vele situaties waarin de lichtintensiteit laag is, moet je je ISO omhoog duwen zodat de sensor gevoeliger is. Het is niet ongebruikelijk voor sportprofessionals om standaard te fotograferen met ISO800, terwijl ze vaak naar 1.600, 3.200 of hoger pushen als er geen andere keuze is. Bij hoge ISO komen potentiële ruisproblemen – maar als je een haarscherpe opname wilt in plaats van een wazige opname, wees dan niet bang voor een hoge ISO-instelling.

7. Gebruik een goede geheugenkaart

Kies een geheugenkaart met een korte schrijftijd om het meeste uit uw camera te halen wanneer u actie-opnamen maakt. Alles vanaf 90 MB per seconde is voldoende. Langzamere kaarten zijn goedkoper, maar ze zijn niet zo goed voor actie.

8. Gebruik beide ogen

Het is volkomen normaal om het oog te sluiten dat u niet gebruikt om door de zoeker van de camera te kijken, maar probeer het open te houden tijdens het fotograferen van sport. Dit vergroot uw perifere visie, zodat u meer dingen om u heen kunt zien gebeuren.

9. Schiet een silhouet

Als je sterk tegenlicht hebt, voeg dan drama toe met een silhouet. Houd het onderwerp eenvoudig binnen het kader, zodat het duidelijk is wat het is. Omdat de opname wordt gemaakt vanaf het lichtste gebied, zullen de sluitertijden relatief hoog zijn.

10. Pannen

Als er één basistechniek is die je nodig hebt om te sporten, dan is het pannen! Een handig beetje pannen stelt je in staat om een ​​scherp onderwerp te combineren met een achtergrond met veel snelheid.

Klinkt moeilijk? Een foto pannen is eigenlijk verrassend eenvoudig met een beetje oefening, geholpen door je bewust te zijn van enkele relatief eenvoudige technieken. De belangrijkste elementen waar u aan moet denken, zijn de snelheid van de beweging van uw onderwerp, uw eigen beweging, de gekozen sluitertijd en wat zich op de achtergrond bevindt.

Laten we beginnen met instellingen. Tenzij uw lens een beeldstabilisatiemodus heeft die specifiek is ontworpen voor panning, moet u IS uitschakelen. Je moet ook je onderwerp vergrendelen en erop scherp houden terwijl het langs je heen beweegt, dus selecteer AI Servo / Continuous AF en zorg ervoor dat je een actieve AF-puntgroep hebt die de focus op de juiste plaats bereikt. Gebruik bij twijfel een centrale groep of het enkele centrale AF-punt.

Stel een langere sluitertijd in dan normaal. Als je bijvoorbeeld een auto fotografeert die normaal minimaal 1/500 sec nodig heeft om deze te bevriezen, verander dan je sluitertijd naar 1/125 sec. U kunt een lage ISO-instelling en een klein diafragma gebruiken om dit indien nodig te bereiken.

Als het onderwerp in beeld komt, vergrendel je de focus en begin je de camera en lens ermee te pannen. Je beweging moet soepel en gecontroleerd zijn, zoals een draaiende geschutskoepel. Idealiter plaats je jezelf in een positie met een interessante achtergrond, zoals vegetatie die goed zal ‘strijken’.

Activeer de sluiter nadat uw panbeweging is begonnen en blijf de lens tijdens de belichting door de boog bewegen. Mogelijk moet u de sluitertijd wijzigen door deze hoger of lager te maken om de perfecte snelheid voor het onderwerp te vinden.

Met wat vallen en opstaan, zul je het snel onder de knie krijgen!

De beste telelenzen voor Canon en Nikon DSLR’s
TechRadar wordt ondersteund door zijn publiek. Wanneer u via links op onze site koopt, kunnen we een aangesloten commissie verdienen. Leer meer
Huis Hoe Camera’s
26 manieren om sport en actie te fotograferen
Door Andrew James 09 maart 2017

Mis nooit meer een opname

11. Vervaag de achtergrond

U kunt uw onderwerp gemakkelijk van de achtergrond laten opvallen door de perfecte combinatie van diafragma en brandpuntsafstand te kiezen. Strikt genomen is het effect van scherptediepte vrijwel hetzelfde bij elke brandpuntsafstand. Het lijkt er echter op dat bij gebruik van een telelens de scherpte zelfs bij een diafragma als f / 8 wordt verminderd omdat de telelens het onderwerp vergroot.

U kunt hiervan profiteren door diafragma’s van f / 5.6, f / 4 of zelfs f / 2.8 te selecteren met een lange lens, om het verschil in scherpe focus tussen het onderwerp en de achtergrond te maximaliseren.

12. Zoek de bal

Een element in veel sporten dat een verschil zal maken voor je imago, is de bal in beeld krijgen. Je hebt snelle sluitertijden en een uitstekende timing nodig om een ​​bal te stoppen waar je hem wilt hebben, maar als je dat doet, zal het een natuurlijk aandachtspunt zijn. Het is een stuk gemakkelijker met racketsporten zoals tennis, waar je kunt voorspellen waar de bal naartoe of vanuit een relatief krappe ruimte gaat.

Probeer niet te focussen op de bewegende bal zelf – je kunt alleen dat spel verliezen – maar concentreer je op de speler en hoop dat de bal op een interessant punt bevriest.

AANBEVOLEN VIDEO’S VOOR U …
13. Ga het water in

In het water wordt veel gesport. Hoewel fotograferen vanaf het droge soms oké is, is het de enige optie als je een afbeelding wilt maken die je meeneemt naar een andere wereld. Maar je dure camera is niet zo waterdicht, dus je zult moeten investeren in een behuizing waarmee je kunt fotograferen zonder een doorweekte DSLR af te maken.

In een speciaal gebouwde behuizing zoals een Ewa-Marine is de camerabediening wat lastiger, maar na wat oefenen is het eenvoudig om de belangrijke knoppen door de PVC-behuizing te bedienen. Of kijk eens naar volledig waterdichte compactcamera’s waar je gewoon meteen in kunt springen. Canon, Nikon, Olympus, Fujifilm en andere fabrikanten hebben een waterdicht wonder in hun assortiment.

14. Vertel het verhaal

Probeer altijd afbeeldingen vast te leggen met een verhaal. Beschouw elk beeld als een element van een verhaal dat iets over de gebeurtenis onthult; soms bijsnijden in details, evenals het bredere standpunt innemen. Als u zich tijdens het componeren een interessant bijschrift in uw hoofd voorstelt, zult u merken dat uw afbeeldingen effectiever worden.

15. Een andere invalshoek

Zoek naar dramatische hoeken om de impact te maximaliseren. Als je tijd hebt om een ​​evenement te plannen, loop dan rond op je locatie om te zien hoeveel verschillende schietposities je kunt vinden. Maak tijdens een evenement geen duizend afbeeldingen van dezelfde plek: ga op zoek naar de hoeken waar je eerder naar hebt gezocht.

16. Laag worden

Om een ​​gevoel van dynamiek in uw foto’s te brengen, fotografeert u van laag naar beneden. Bij sommige sporten, zoals zwemmen, plaatst u dit direct in het oog met uw onderwerp, terwijl het bij andere kan worden gebruikt om meer van de achtergrond meer in de opname te brengen en een groter gevoel van diepte te creëren.

17. Korte sluitertijden

Korte sluitertijden zijn synoniem voor sport omdat je ze nodig hebt om een ​​actie perfect te kunnen stilzetten. Zoals we in tip 6 (ISO) al zeiden, gebruik je een zo kort mogelijke sluitertijd om de beweging in het frame te stoppen.

Het idee is om mogelijke bewegingsonscherpte uit je opname te verwijderen en elk deel van je onderwerp haarscherp te maken. Voor de meeste typische sporten moet u ongeveer 1 / 1.000 seconde of sneller bereiken. Natuurlijk, zoals elke vuistregel, zullen er momenten zijn waarop je onder deze sluitertijd kunt zakken, maar zodra je dat doet, loop je het risico dat er bewegingsonscherpte in je afbeelding optreedt.

18. Focus vergrendelen

Om uw camera alle kans te geven om de scherpstelling op een bewegend onderwerp te vergrendelen, moet u ervoor zorgen dat u continue AF (AI Servo op sommige camera’s) gebruikt. In deze modus zal het AF-systeem van de camera constant proberen de AF op uw onderwerp vergrendeld te houden, zolang u de ontspanknop half ingedrukt houdt. Dat betekent dat u een onderwerp dat naar u toe beweegt kunt volgen, de focus erop kunt houden terwijl u het volgt en de sluiter gewoon op het juiste moment kunt activeren.

U moet continue AF gebruiken in combinatie met de continu-opnamemodus, zodat u een reeks foto’s achter elkaar kunt maken.

19. Meester AF

Moderne autofocussystemen zijn snel, maar probeer niet te fotograferen met AF terwijl u Live View gebruikt, aangezien de manier waarop hier wordt scherpgesteld langzamer is. Uw camera heeft een aantal verschillende AF-punten. Het exacte aantal varieert van model tot model, maar hoe groter het aantal beschikbare AF-punten, hoe meer flexibiliteit er is om nauwkeurig scherp te stellen. Selecteer een enkel AF-punt voor een uiterst nauwkeurige scherpstelling. Met uw camera kunt u mogelijk AF-groepen selecteren, wat een goede manier is om scherp te stellen op een moeilijk onderwerp.

Onthoud dat u kunt wijzigen welk AF-punt (of groep) actief is. Op veel camera’s wordt het actieve AF-punt of -groep geselecteerd via de D-pad of een kleine joystick aan de achterkant van de camerabody. Als je moeite hebt om scherp te stellen, geef jezelf dan wat ruimte rond het onderwerp en gebruik het middelste AF-punt: dit is meestal het meest nauwkeurige.

20. Gebruik een monopod

Hoewel monopods niet essentieel zijn, gebruiken veel sportfotografen ze om zware lange lenzen stabiel te houden. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen en nemen minder ruimte in als u zich over een baan haast, maar ze helpen u om scherpere foto’s te maken wanneer het er toe doet.

21. Koop een snelle lens

Een snelle (en onvermijdelijk dure) telelens wordt aanbevolen. Een brandpuntsafstand van 300 mm plus brengt u dicht bij de actie, terwijl een snel diafragma van f / 2.8 betekent dat de lens nauwkeurig kan scherpstellen, snellere sluitertijden krijgt in moeilijke omstandigheden en achtergronden onscherp maakt.

22. Schakel IS in

Als u beeldstabilisatie op uw lenzen heeft of in de camera is ingebouwd, schakelt u deze in. Het zal uw kansen op scherpe opnamen aanzienlijk vergroten. Sommige lenzen hebben verschillende soorten IS voor standaard hand-held of hand-held gepande beelden.

10 beste camerafocus-technieken
23. Witbalans binnenshuis

Als je binnenshuis fotografeert, krijg je te maken met witbalansproblemen, omdat de temperatuur van het kunstlicht de camera voor de gek kan houden. Een eenvoudige oplossing is om over te schakelen naar Live View en door de WB-instellingen te bladeren om te zien welke er het meest natuurlijk uitziet op het achterscherm.

24. Anticipeer op actie

De opwinding van sport is dat je nooit weet wat er gaat gebeuren – maar het helpt om de sport te kennen door eerdere deelname of jarenlang kijken. Deze kennis kan u helpen uzelf te positioneren op mogelijke hotspots voor botsingen of u kunt zich er eenvoudig van bewust zijn wanneer het beslissende moment waarschijnlijk is.

25. Gebruik de flitser voorzichtig

Flits is bij veel sporten niet toegestaan, omdat het de deelnemers kan afleiden; controleer de regels zorgvuldig. Als je het kunt gebruiken, doe dat dan creatief. Een lange sluitertijd in combinatie met een flitsstoot en een panning-actie kan een interessant ‘bevroren’ onderwerp produceren in een wazige omgeving.

AANBEVOLEN VIDEO’S VOOR U …
26. Schiet een reeks

Heb je shots gezien die een actiescène laten zien en dacht je: “Ik wou dat ik dat kon doen? “Nou, dat kan: het vergt gewoon een beetje nadenken in de fase van het opnemen en wat geduld in Photoshop om de afbeeldingen aan elkaar te naaien. Zowat elke beweging werkt als een reeks, maar als je een specifieke actie binnen een sport kunt bedenken, zoals een paard dat over een hek springt, een skateboarder die een obstakel oversteekt of een skiër die een trick-jump maakt, dan krijg je een natuurlijke start- en finishpositie.

U kunt de camera het beste op een statief plaatsen, zodat de achtergrond niet beweegt tijdens de reeks opnamen, omdat dit later gemakkelijker kan worden bewerkt in Photoshop. Stel je camera in op continu-opnamen (hoge snelheid als je die hebt), selecteer een handmatige belichting en vuur een reeks foto’s over je frame af. Vuur zoveel foto’s af als je camera toestaat, want je kunt altijd wat weglaten uit het uiteindelijke beeld.

Stapel in Photoshop alle afbeeldingen op elkaar als lagen, met de eerste opname als de onderste laag. Gebruik de snelle maskermodus om aan elke afzonderlijke laag te werken om ze in de opname te mengen. Houd een scheiding aan tussen elke ‘stap’ in de reeks. Elke die teveel overlapt, kan eenvoudig worden verborgen in het Lagenpaneel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *