De grootste tech mislukkingen van 2021

Nu het einde van het jaar snel nadert, is het altijd een leuke oefening om terug te blikken op het beste en het slechtste van de afgelopen twaalf maanden. We zijn niet van plan om te zeggen dat 2021 een “goed” jaar was volgens een bepaalde maatstaf (heb je de laatste tijd een krant geopend?), Maar er zijn veel leuke dingen gebeurd, vooral in onze op technologie gerichte hoek van de wereld. Jammer dat dit specifieke artikel niet over een van die dingen gaat. Hier zijn enkele van de grootste technische mislukkingen van 2021.Screenshot 2021-10-28 om 14.18.19 uur
Alles wat Facebook aanraakte
Beschouw mij als een van de mensen die weigert de “metaverse” serieus te nemen. De nieuwste obsessie van Mark Zuckerberg is zo diep gegroeid, dat hij zijn bedrijf er zelfs naar hernoemde , in de voetsporen van de Google-Alphabet-splitsing van 2015. Een ongemakkelijke persconferentie met twijfelachtige CGI-elementen gaf het internet in het algemeen voldoende munitie voor grappen en memes , maar het maakte het woord ‘metaverse’ ook iets waar iedereen op moet letten – zelfs als we er met onze ogen naar rollen.

Natuurlijk helpt de Meta-rebranding mensen ook alle vreselijke acties en beschuldigingen waarmee het bedrijf in 2021 te maken kreeg, te vergeten. Dit jaar begon meteen met een bijgewerkt privacybeleid voor WhatsApp dat – zacht gezegd – niemand leuk vond. Het was een overeenkomst die gebruikersgegevens zou verzamelen over alle verschillende apps van het bedrijf. De reactie was zo negatief dat gebruikers massaal naar Signal en Telegram stroomden . WhatsApp begon functies te beëindigen voor iedereen die het nieuwe beleid niet had geaccepteerd, met plannen om de chatlijst uiteindelijk volledig te blokkeren. Hoewel het bedrijf na een paar weken stopte met het schaden van de gebruikerservaringen , heeft het die controversiële wijzigingen in zijn app nooit ongedaan gemaakt.

whatsapp-android
Dan was er nog de klokkenluider. In oktober begon een toen nog niet bij naam genoemde ex-Facebook-medewerker informatie te lekken over controversieel beleid binnen de organisatie. Frances Haugen, die van 2019 tot april van dit jaar bij het bedrijf werkte, leverde gedetailleerde verslagen over – onder andere – de vermeende verantwoordelijkheid van de dienst voor de rellen in het Capitool van 6 januari, hoe het algoritme woede gebruikt en opwekt om betrokkenheid te vergroten, en hoe een derde van de tienermeisjes op Instagram heeft problemen met het lichaamsbeeld nadat ze zich hebben aangemeld voor de app.

Op zichzelf zou elk van deze drie verhalen Facebook een slechte uitstraling geven. Samen vormen ze allemaal een platform dat een aanzienlijk gebrek aan bewustzijn en zorg voor zijn gebruikersbestand aantoont. Maar hey – Meta. Nieuwe naam, nieuw imago, dezelfde oude bijna onontkoombare socialemediagigant.

Samsung Galaxy S21 FE
In april eindigde onze berichtgeving over het eerste Galaxy S21 FE-lek met de volgende gedachte:

Er is geen woord over wanneer de telefoon zal worden aangekondigd, maar we kunnen verwachten dat deze eerder arriveert dan de S20 FE vorig jaar – misschien juli of augustus?

Bijna acht maanden later hebben we de telefoon nog steeds niet in onze handen. Op dit moment lijkt een lancering in het begin van 2022 vrijwel zeker , hoewel het moeilijk is om iets concreets te zeggen over een apparaat waarvan op een gegeven moment het gerucht ging dat het volledig zou worden geannuleerd . Het is moeilijk om Samsung hier de schuld van te geven. Problemen met de toeleveringsketen en – misschien wel urgenter – een wereldwijd tekort aan halfgeleiders hebben het lanceren van iets met een microchip moeilijker gemaakt dan nodig is, waarbij de Galaxy S21 FE het hardst wordt geraakt. Maar goed, CES 2022 staat voor de deur. Wie weet wat de toekomst in petto heeft voor Samsung’s potentiële Pixel 6-moordenaar.

Meer storingen dan je kunt tellen
Het blijkt dat het bouwen van de helft van het hele web van één enkele cloudcomputingservice misschien niet de beste beslissing was voor de betrouwbaarheid. AWS heeft de afgelopen maanden drie grote storingen gehad, waarbij ook af en toe kleinere onderbrekingen plaatsvonden. Van gamegiganten als Steam tot Disney-parken en — natuurlijk — Amazon’s eigen verzendsysteem, AWS is essentieel om het internet zoals gewoonlijk te laten werken. Als 2022 deze trend volgt, kijken we misschien naar een veel buggier internet dan ooit tevoren.

Natuurlijk is AWS niet het enige platform met problemen. Facebook’s reeks apps , waaronder Instagram en WhatsApp, liep dit jaar verschillende storingen op. TikTok en Reddit hadden ook een paar periodes van downtime, en op een gegeven moment was het slimme thuisplatform Wink meer dan een week offline voordat klachten van zijn gebruikers eindelijk wat aandacht kregen. Het lijkt alsof uitval elke dag meer en meer de norm wordt, maar met zoveel mensen die nog steeds op afstand werken, kunnen ze meer storingen veroorzaken dan in het verleden.

Robinhood-held-2
Robin Hood
De stock kerfuffle van Gamestop voelt alsof het tweeduizend jaar geleden is gebeurd, maar echt, het is pas elf maanden geleden. De “to the moon” -beweging begon een rotsachtig 2021 voor Robinhood, omdat de app snel – en controversieel – de handel in meme-aandelen zoals GME stopte. Deze actie leverde de app duizenden en duizenden Play Store-recensies met één ster op en bracht het bedrijf in heet water bij de Amerikaanse overheid .

Alsof dat nog niet erg genoeg was, maakte Robinhood dit jaar zijn publieke debuut met een enorme klap op de aandelenmarkt, waarbij hij op de eerste dag ongeveer acht procent daalde en eerder deze maand een historisch dieptepunt bereikte. Als klap op de vuurpijl kreeg het bedrijf in november te maken met een datalek, waarbij de namen en e-mailadressen van miljoenen gebruikers online lekten. Robinhood was natuurlijk niet de enige dienst die de informatie van zijn klanten in verkeerde handen liet glippen.

T-Mobile’s datalek
Er gaat geen jaar voorbij zonder een enorm datalek dat miljoenen mensen treft, en in 2021 was het de beurt aan T-Mobile . Zowel huidige als eerdere abonnees werden het slachtoffer van deze hack, waarbij namen, telefoonnummers, pincodes en IMEI-informatie allemaal betrokken waren. Zoals gebruikelijk bood het bedrijf de getroffenen bescherming tegen diefstal. De 21-jarige hacker die erin slaagde het systeem te hacken, noemde de beveiliging van T-Mobile “verschrikkelijk”, maar met een beetje geluk veranderde deze vreselijke ervaring voor alle betrokkenen in een geweldige les voor een van de drie grootste providers in de VS .

Duo2-10-1
Microsoft Surface Duo… duo
Oh man, de Surface Duo. Microsoft’s eerste echte inval in telefoonhardware kwam afgelopen herfst in de winkelrekken en biedt potentiële kopers een ervaring met twee schermen als geen ander. Helaas was het niet erg goed. Software-updates beloofden om in ieder geval enkele van de bugs te verhelpen die gebruikers hadden gevonden, maar de grote Android 11-update bleef zo ​​lang aan de horizon hangen dat we beginnen te denken dat deze niet bestaat. Een lancering in de zomer van 2021 zou al als laat beschouwd zijn – we draaiden op dat moment al laat-bèta Android 12 – en toen de bladeren begonnen te draaien, was alles wat we overhielden een vage “eind 2021” vervaldatum. Tenzij Microsoft een last-minute kerstcadeau onder de boom heeft liggen, ziet het er niet naar uit dat het het gaat halen. Krediet waar krediet verschuldigd is: het bedrijf heeft het apparaat bijgewerkt met beveiligingspatches.

Weet je wat echter Android 11 draait? De Surface Duo 2 , een apparaat waar niemand om vroeg maar Microsoft ervoor koos om het toch uit te brengen. Het is frustrerend om Android 11 op dit toestel te zien zonder enig idee wanneer zijn voorganger zou kunnen worden geüpgraded, maar hey – dat is tenminste een schijn van vooruitgang. Helaas, ondanks enkele verbeterde prestaties en uitstekende Game Pass-integratie, is de Surface Duo 2 niet veel beter dan de release van de eerste generatie. Voor $ 1.500 is het moeilijk te verkopen.

Draag OS 3
Smartwatch-fans verheugen zich – 2021 was jouw tijd om te schitteren. Nadat Google jarenlang zijn draagbare besturingssysteem had genegeerd, kwam Wear OS 3 eraan om het ecosysteem op te schudden. Nieuwe apps, nieuwe hardware en zelfs een samenwerking met Samsung – het kwam allemaal samen. Dat wil zeggen, totdat Google aankondigde dat horloges van de huidige generatie pas volgende zomer nieuwe software zouden krijgen . Als je niet geïnteresseerd bent in het grijpen van de Galaxy Watch4 , zijn je keuzes vrij beperkt. In alle opzichten is Wear OS 3 eigenlijk best goed – zelfs als het momenteel wordt begraven door een aangepaste One UI-skin – maar de rest van ons zal tot volgend jaar moeten wachten om het zelf te proberen.

Vertraging van de zaak
Als u slimme thuisecosystemen probeert te combineren, staat u een frustrerende ervaring te wachten. Project CHIP – een beloofde oplossing waarmee al je gadgets met elkaar kunnen communiceren – is nu twee jaar in de maak, maar in 2021 werd het eindelijk een beetje serieuzer. Met een rebranding naar Matter – om nog maar te zwijgen van een herbevestigde samenwerking tussen enkele van de grootste bedrijven in de smart home-ruimte – leek het alsof dit het jaar zou worden waarin thermostaten, gloeilampen en luidsprekers allemaal gingen samenwerken. Google sprak zelfs een week later op I/O over Matter , wat schijnbaar bevestigt dat het dit jaar klaar zou zijn voor uitrol.

En toen liep het natuurlijk vertraging op . Slechts drie maanden na de onthulling bevestigde Matter dat de SDK ergens in de eerste helft van 2022 zou worden gelanceerd. Dat venster laat voldoende ruimte over voor deze langverwachte universele standaard om ons te verrassen met een vroege lancering – of, weet je, om ons teleur te stellen met weer een tegenvaller. Misschien zal Matter er ooit toe doen, maar in 2021 bleef het een luchtkasteel.

Android 911-bug
Het is moeilijk om dit jaar een meer cruciale mislukking te bedenken dan toen een Reddit-gebruiker zich realiseerde dat zijn Pixel 3 tijdens een echt noodgeval geen 911 kon bellen . Wat een telefoonspecifiek probleem leek – misschien een andere Pixel-exclusieve bug – bleek een zeldzaam maar gevaarlijk probleem te zijn met hoe Android apps registreert die contact kunnen opnemen met hulpdiensten. In dit specifieke geval veroorzaakte Microsoft Teams dit specifieke probleem – waarbij het ontwikkelteam een update uitbracht om dit te voorkomen – maar de ultieme oplossing ligt bij Google. Het bedrijf heeft beloofd het volgende maand aan te pakken, waarschijnlijk als onderdeel van de bugfix van januari.

OnePlus
Oh, OnePlus. Waar te beginnen? Ondanks dat beide vlaggenschiptelefoons dit jaar positieve recensies van AP kregen, deed de bevestiging van deze zomer dat het bedrijf de Snapdragon 888-processor had gesmoord waardoor ze van stroom werden voorzien, de slogan “Never Settle” die de releases blijft stimuleren, echt leeglopen. Hoewel sommige gebruikers claims misschien negeren van verminderde prestaties, is het moeilijk om de worsteling van OnePlus met updates te negeren. Hoewel het bedrijf zijn upgradeschema deze zomer heeft verbeterd, is het alleen van belang als de software niet onbruikbaar wordt gemaakt met bugs. OxygenOS 12 bereikte de OnePlus 9 en 9 Pro sneller dan waarschijnlijk verwacht, maar de OTA werd uiteindelijk ingetrokken nadat telefoonbezitters enkele ernstige problemen hadden ontdekt. Er is eindelijk een nieuwe patch naar de gebruikers gekomen, maar zelfs dan is nog niet alles opgelost.

Zelfs dan kunnen sommige mensen ervoor kiezen om hun oude OnePlus-telefoons op OxygenOS 11 te houden. De beslissing om codebases samen te voegen met ColorOS heeft nogal wat controverses opgeleverd, zelfs als OnePlus de software in het dagelijks gebruik nog niet echt heeft veranderd.

En natuurlijk zouden we nalatig zijn als we niet het domste zouden noemen wat OnePlus het hele jaar heeft gedaan: een gekke promotietactiek die een “opvouwbare” telefoon plaagt aan de vooravond van de lancering van de Galaxy Z Fold3. We verwachtten op dit gebied de broodnodige concurrentie voor Samsung te zien; in plaats daarvan kregen we een slecht excuus voor een buy-one-get-one-deal op twee OnePlus 9-apparaten. Onnodig te zeggen dat we beter verwachten.

tcl-google-tv-56-series
Google TV’s van TCL
We waren behoorlijk opgewonden toen we hoorden over het plan van TCL om zijn uitstekende (en betaalbare!) tv’s te gaan verkopen met de nieuwste thuisbioscoopsoftware van Google in plaats van die van Roku. Helaas, toen deze sets in de winkelrekken kwamen, werd Best Buy overspoeld met klachten over trage prestaties, app-crashes, verbindingsproblemen en zelfs volledige lock-ups. Dus in december – misschien wel de belangrijkste tijd van het jaar voor tv-fabrikanten – trok Best Buy de sets terug , waardoor ze niet beschikbaar waren terwijl TCL bleef werken aan softwarereparaties. Het bedrijf slaagde erin om ze dagen voor Kerstmis weer te koop te krijgen , maar op dat moment hadden shoppers waarschijnlijk gezocht naar alternatieven van Samsung, LG en Vizio.

pixel-6-pro-op-rood
lekken
Het lijdt geen twijfel dat deze specifieke categorie een altijd groen onderwerp is in jaarlijkse overzichten van de grootste mislukkingen van het jaar, maar het is toch de moeite waard om erop te wijzen. Van de Pixel 6 tot Samsung’s lijst van opvouwbare apparaten en alles daartussenin, lekken weerhielden elk groot Android-bedrijf ervan om in 2021 echte verrassingen aan klanten te bieden. Voor sommigen is dat een goede zaak – wetende wat er in de pijplijn zit, kan u helpen een betere beslissing over wanneer u een nieuwe telefoon moet kopen. Maar voor die lezers die ervan houden om het hele jaar door verrast te worden, was het gewoon niet de bedoeling.

assistent-rijmodus-held-1-1
Android in de auto
Android Auto voor telefoonschermen staat al een tijdje op life support, omdat Google bleef werken aan een vervanging in Assistant Driving Mode. Met Android 12 is het gebruik van de verouderde app niet langer een optie , waarbij alle stuurprogramma’s naar de nieuwe gebruikersinterface van Assistant zijn gepusht. Zoals we in onze praktijk hebben geleerd, is het geen complete ramp ; de bijgewerkte look en feel is veel moderner dan voorheen. Maar zonder de mogelijkheid om het in landschap te gebruiken en zonder ondersteuning voor navigatie-apps buiten Google Maps, is het ontegensprekelijk een downgrade van Android Auto.

Het is niet de enige autovriendelijke gebruikersinterface die dit jaar wordt afgesloten. Spotify’s Car View is onlangs met pensioen gegaan en het bedrijf beloofde uiteindelijk nieuwe “innovaties” in deze ruimte te introduceren. Met Car Thing als een teleurstelling , hopelijk komt er iets beters – en op software gebaseerd – om deze leemte op te vullen. Hoe dan ook, bestuurders verloren dit jaar twee methoden om hun telefoons veilig in de auto te gebruiken.

nest cam binnen bedraad 1
Nest
Oh, Nest – hoe de machtigen zijn gevallen. Onze opwinding voor nieuwe camerahardware van de smart home-tak van Google nam snel af toen we ons realiseerden dat het niet opgewassen was tegen de concurrentie . Het is al erg genoeg dat de nieuwste beveiligingscamera’s van Nest in principe een abonnement nodig hebben om te kunnen functioneren . Wanneer je een prijskaartje toevoegt dat meerdere keren hoger is dan vergelijkbare eenheden van Wyze en Blink, moet je je afvragen waarom iemand überhaupt voor een Nest-product zou kiezen. Ik hoop dat toekomstige gadgets van het bedrijf enkele grote verbeteringen zullen zien.

Jeetje, wat een jaar. Hoe erg dit ook klinkt, ik zou 2021 niet als een complete mislukking beschouwen. Er waren dit jaar genoeg gadgets om enthousiast van te worden, waaronder veel die we hebben beoordeeld en bekroond met Editor’s Choice Awards. Ik ben echter verheugd om te zien wat onze lezers in 2021 teleurstelde, dus laat hieronder een reactie achter met wat je echt dwars zat – weet je, naast het voor de hand liggende alles .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *