Hoe veilig is uw digitale assistent?

Chatten met Google Assistant, Alexa of Siri is een onderdeel van ons dagelijks leven geworden, of we nu onze stemmen gebruiken om slimme lampen aan te doen of onze apparaten om de weersvoorspelling vragen. Maar waar u misschien niet dagelijks aan denkt, is hoe veilig en privé deze drie stemassistenten eigenlijk zijn.Wat gebeurt er met de gegevens die u elk over uw leven geeft? Waar worden de spraakopdrachten die u uitspreekt opgeslagen? Hoe makkelijk is het voor iemand anders thuis om vragen te stellen over je agenda of om een ​​van je contacten te bellen? Hier zullen we de privacy- en beveiligingsopties die u voor elk heeft opsplitsen.

Google Assistent
Elke interactie die je hebt met de Google Assistent op slimme luidsprekers, telefoons en andere apparaten, wordt standaard in je Google-account geregistreerd. Als u al uw gegevens in te zien, inloggen op uw account op het web hier en klik vervolgens op Data & personalisatie , dan is het beheren van uw activiteit controles . Selecteer activiteit beheren onder Web en app-activiteit , dan halen itemweergave en Filter op datum & product en vink beide Assistant en Voice en audio (er kan enige overlap tussen de twee zijn).

Deze records kunnen afzonderlijk worden verwijderd (klik op de drie stippen en vervolgens op Verwijderen ) of massaal (klik op de knop Verwijderen bovenaan de lijst). U kunt Google ook vragen om deze gegevens automatisch op voortschrijdende basis te wissen zodra ze ouder zijn dan drie, 18 of 36 maanden. Volg de knop Automatisch verwijderen bovenaan de lijst om dit in te stellen.

De daadwerkelijke audiogegevens van alles wat je hebt gezegd, worden echter niet standaard opgeslagen. U kunt dit regelen door Gegevens en personalisatie te selecteren in uw accountscherm en vervolgens Beheer uw activiteitsopties te kiezen : Het vakje Inclusief audio-opnamen onder Web- en app-activiteit stelt in of audio wordt opgeslagen of niet. Als opnamen zijn opgeslagen, kunt u op de drie stippen naast een opdracht in uw activiteitenlijst klikken en vervolgens op Details en Opname bekijken om deze voor uzelf af te spelen.

Illustratie voor artikel met de titel Hoe veilig is uw digitale assistent?
Schermafbeelding : Google
Uw Google Assistent-verzoeken en verzamelde gegevens worden op dezelfde manier gebruikt als alle andere gegevens die u aan Google verstrekt: om advertenties te verkopen die zijn gericht op uw demografie. Google wordt dieper ingegaan op haar officiële pagina beleid hier . De opnames worden ook gebruikt om de Assistent te trainen op het geluid van je stem en om Google-services te personaliseren (zodat Google bijvoorbeeld weet welke films en muziek je leuk vindt).

Vorig jaar schreef Google meer over het audio-opname-aspect van Google Assistant. Als u zich aanmeldt wanneer u de service instelt of daarna, kunnen menselijke recensenten luisteren naar ongeveer 0,2% van de fragmenten voor kwaliteitscontroledoeleinden, hoewel Google zegt dat ze zijn losgekoppeld van gebruikersaccounts. Google belooft ook geen audio op te nemen die geen duidelijk en definitief commando is voor de Assistent.

Als het erom gaat de persoonlijke informatie in uw Google-account alleen voor u beschikbaar te houden, kunt u Voice Match gebruiken. Gebruik de Google Home-app op Android of iOS , tik op je profielfoto, vervolgens op Assistent-instellingen , Voice Match en Apparaten toevoegen – hiermee kun je de functie op je telefoon of luidsprekers configureren. Zodra de functie is ingeschakeld (Google heeft hier meer ), worden resultaten zoals individuele YouTube Music-afspeellijsten en Google Agenda-items beschikbaar.

Siri
Apple praat vaak over zijn toewijding aan de privacy van gebruikers, en Siri is eigenlijk behoorlijk vergrendeld. De interacties die je met Siri hebt, zijn niet gekoppeld aan je Apple ID terwijl ze worden verwerkt of opgeslagen (ze zijn in plaats daarvan gekoppeld aan een willekeurige ID) en worden niet gebruikt om advertenties op jou te richten, maar ze worden bewaard De servers van Apple. Het volledige beleidsdocument kunt u hier lezen .

Je Siri-verzoeken en -gegevens worden opgeslagen en gekoppeld aan dezelfde willekeurige identifier die je zes maanden lang hebt gekregen, en kan in totaal een paar jaar worden bewaard om “Apple te helpen bij het ontwikkelen en verbeteren van Siri, Dictation, en andere taalverwerkingsfuncties zoals stembediening”, volgens het beleid van Apple.

Apple heeft niet hetzelfde soort gebruikersgegevensbeheer dat Google heeft, omdat het lang niet zoveel gegevens over u verzamelt. U kunt er echter voor kiezen om uw Siri-opnamen mogelijk niet te laten nakijken door Apple-medewerkers voor kwaliteitscontroledoeleinden. Tik in het menu Instellingen op een iPhone op Privacy , Analyse en verbeteringen en vervolgens op Siri en dictaat verbeteren .

Illustratie voor artikel met de titel Hoe veilig is uw digitale assistent?
Schermafbeelding : Appel
Er is ook de mogelijkheid om alle Siri-gegevens te wissen die zijn opgeslagen op de servers van Apple en die zijn gekoppeld aan uw willekeurige identificatie. Selecteer in Instellingen Siri & zoeken , dan Siri & dicteergeschiedenis en vervolgens Siri & dicteergeschiedenis verwijderen . Je veegt effectief de lei schoon en begint opnieuw, of je zit tenminste op de iPhone die je momenteel gebruikt. Veel van je Siri-gegevens worden gekoppeld aan een specifiek apparaat, hoewel Apple zegt dat het een “klein voorbeeld” van verzoeken via iCloud synchroniseert om de “hey Siri” -herkenning te verbeteren.

Om alles te verwijderen, moet je het proces herhalen op al je Apple-apparaten. De opties die u nodig hebt, vindt u onder Siri en Siri & dicteergeschiedenis in de Apple Watch-instellingen, of Algemeen en Siri-geschiedenis in de Apple TV-instellingen, of Siri-geschiedenis in de HomePod-instellingen in de Home-app, of Siri in het paneel Systeemvoorkeuren op een Mac-computer.

Als het erom gaat te voorkomen dat iemand anders toegang krijgt tot uw persoonlijke gegevens via Siri, is ondersteuning voor meerdere gebruikers beschikbaar via zowel de HomePod (via spraakherkenning) als de Apple TV (via een handmatige accountschakelaar). In het geval van de HomePod-luidsprekers wordt alles bediend via de Home-app – de functie Mijn stem herkennen staat onder het kopje Mensen in het huis dat je hebt geconfigureerd.

Amazon Alexa
Amazon Alexa leeft, in tegenstelling tot Google Assistant en Siri, voornamelijk op slimme luidsprekers en slimme schermen (hoewel je het ook op je telefoon kunt gebruiken). Deze apparaten hebben allemaal hardwareschakelaars voor het dempen van de microfoon (en de camera indien nodig), en Amazon neemt alleen spraakopdrachten op en verwerkt ze als ze worden voorafgegaan door een wake-word.

Deze opnamen worden standaard opgeslagen op de servers van Amazon, maar u kunt ze automatisch laten verwijderen na drie maanden of 18 maanden, of u kunt ervoor zorgen dat ze niet meer worden aangemeld. Tik in de Alexa-app op Android of iOS op Meer , kies vervolgens Instellingen , Alexa-privacy , Beheer je Alexa-gegevens en Kies hoe lang je opnamen wilt bewaren om je opties te zien.

Vanuit datzelfde Alexa Privacy- menu in Instellingen kun je op Stemgeschiedenis bekijken tikken om een ​​lijst met je opgenomen opdrachten te bekijken en ze af te spelen. Dit scherm toont u de tijd, de datum en het apparaat dat voor elk verzoek is gebruikt, en u kunt zelfs beoordelen hoe goed Alexa u begreep. Als je een lange stemgeschiedenis hebt, kunnen de filteropties bovenaan de lijst helpen.

Illustratie voor artikel met de titel Hoe veilig is uw digitale assistent?
Schermafbeelding : Amazon
Tik op Opname verwijderen om een ​​enkele spraakopname te verwijderen , of Verwijder al mijn opnamen om alles schoon te vegen (deze opties werken afzonderlijk van de eerste optie voor automatisch verwijderen die we hebben bekeken). Dezelfde Alexa Privacy-pagina is beschikbaar op internet in uw browser en u hebt hier ook toegang tot al uw opnamen en dezelfde instellingen.

Amazon’s portal op Alexa privacy problemen kunnen worden gevonden hier . Het legt uit dat opgeslagen spraakopnames worden gebruikt om Alexa’s spraakherkenningsmogelijkheden te verbeteren, en dat “een extreem kleine steekproef” van opnames door mensen wordt beoordeeld voor kwaliteitscontroledoeleinden. Net als bij Google worden uw verzoeken ook gebruikt om uw Amazon-ervaring te personaliseren, advertenties op uw demografie te richten en nieuwe producten aan te bevelen.

Abonneer op onze nieuwsbrief!
Nieuws uit de toekomst, geleverd aan uw heden.
Typ je e-mail

Schrijf me in
Door je te abonneren ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid .
Als je andere leden van het huishouden weg wilt houden van je agenda, boodschappenlijstjes enzovoort, moet je Alexa je stem laten herkennen. Tik in de Alexa-app op Meer , Instellingen , Accountinstellingen en Herkende stemmen om het proces te starten, dat elke gebruiker afzonderlijk moet voltooien. Om meerdere Amazon-accounts op dezelfde speaker te gebruiken, moet je een Amazon-huishouden instellen .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *