Digidog, een robothond die door de politie wordt gebruikt, roept bezorgdheid op over de privacy

Twee mannen werden gegijzeld in een appartement in de Bronx. Ze waren onder schot bedreigd, vastgebonden en urenlang gemarteld door twee andere mannen die deden alsof ze loodgieters waren om binnen te komen, zei de politie.Een van de slachtoffers wist te ontsnappen en belde de politie, die dinsdagochtend vroeg opdook in het appartement aan East 227th Street, onzeker of de gewapende mannen nog binnen waren.

De politie besloot dat het tijd was om Digidog in te zetten, een 70-pond robothond met een hangende gang, camera’s en lichten op het frame, en een tweewegcommunicatiesysteem waarmee de officier die het op afstand manoeuvreerde, kan zien en horen wat er gebeurt. .

De politie zei dat de robot in het donker kan zien en kan beoordelen hoe veilig het is voor agenten om een ​​appartement of gebouw binnen te gaan waar mogelijk een dreiging is.

In het geval van de huisinvasie in de Bronx zei de politie dat Digidog de agenten hielp vast te stellen dat er niemand binnen was. De politie zei dat ze nog steeds op zoek waren naar de twee mannen, die een mobiele telefoon en $ 2000 in contanten hadden gestolen en een heet strijkijzer hadden gebruikt om een ​​van de slachtoffers te verbranden.

“De NYPD gebruikt robots sinds de jaren 70 om levens te redden in gijzelingen en gevaarlijke incidenten”, zei de afdeling op Twitter. “Dit robotmodel wordt getest om zijn capaciteiten te vergelijken met andere modellen die worden gebruikt door onze hulpdienst en bommelding.”

Maar de robot heeft sceptici.

Rep. Alexandria Ocasio-Cortez, een democraat, beschreef Digidog op Twitter als een “robotbewakingsgrond” -drone.

“Stel jezelf de vraag: wanneer was de laatste keer dat je technologie van wereldklasse van de volgende generatie voor onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting, enz. Consequent voorrang hebt gegeven voor achtergestelde gemeenschappen zoals deze?” zei ze op Twitter, met een link naar een artikel in de New York Post over Digidog.

De gemeenteraad keurde afgelopen juni de Public Oversight of Surveillance Technology Act goed, te midden van pogingen om de politie te reviseren, waarvan er vele waren uitgelokt door Black Lives Matter-demonstraties.

De wet vereist dat de politie transparanter is over haar bewakings- en technologietools, waaronder Digidog, iets wat volgens burgerlijke libertariërs ontbrak.

Jay Stanley, een senior beleidsanalist bij de American Civil Liberties Union, zei dat het machtigen van een robot om politiewerk te doen gevolgen kan hebben voor vooringenomenheid, mobiele bewaking, hacking en privacy. Er is ook bezorgdheid dat de robot kan worden gecombineerd met andere technologie en kan worden bewapend.

“We zien dat veel politie-afdelingen krachtige nieuwe bewakings- en andere technologie toepassen zonder de gemeenschappen die ze bedienen te vertellen, laat staan ​​te vragen,” zei hij. “Openheid en transparantie zijn dus de sleutelwoorden.”

De politie van New York reageerde niet op verzoeken om commentaar over de bezorgdheid over de burgerlijke vrijheid.

Een mobiel apparaat dat op afstand informatie kan verzamelen over een vluchtige situatie heeft “een enorm potentieel” om verwondingen en dodelijke slachtoffers te beperken, zei Keith Taylor, een voormalige sergeant van het SWAT-team bij de politie die lesgeeft aan het John Jay College of Criminal Justice.

“Het is belangrijk om de politie in twijfel te trekken; dit lijkt echter vrij eenvoudig te zijn, ”zei hij. “Het is ontworpen om wetshandhavers te helpen de informatie te krijgen die ze nodig hebben zonder bijvoorbeeld een dodelijk vuurgevecht te hebben.”

De politie van New York is een van de drie in het land die de mechanische hond heeft, die is gebouwd door Boston Dynamics, een technologiebedrijf dat bekend staat om video’s van zijn robots die dansen en springen met een griezelige, menselijke vloeiendheid.

Boston Dynamics begon afgelopen juni met de verkoop van de robothond, die hij Spot noemt. De meeste kopers waren nutsbedrijven en energiebedrijven, maar ook fabrikanten en bouwbedrijven, die het gebruiken om in ruimtes te komen die te gevaarlijk zijn voor mensen, zei Michael Perry, vice-president bedrijfsontwikkeling bij het bedrijf.

De robot is gebruikt om locaties met gevaarlijk materiaal te inspecteren. Vroeg in de pandemie werd het door gezondheidswerkers gebruikt om te communiceren met mogelijk zieke patiënten op triage-locaties in ziekenhuizen, zei Perry.

De meeste bedrijven hernoemen de robot nadat ze hem hebben gekocht, met namen als Bolt en Mac en Cheese, zei hij.

De Massachusetts State Police en de Honolulu Police Department gebruiken ook de robothond, die een batterijduur van 90 minuten heeft en met een snelheid van 3 mph loopt.

Andere politie-afdelingen hebben het bedrijf gebeld om meer te weten te komen over de robot, die een startprijs heeft van ongeveer $ 74.000 en mogelijk meer kost met extra functies, zei Perry.

De robothond, die een gelijkenis vertoont met de honden in de Metalhead-aflevering van Black Mirror uit 2017, was niet ontworpen om te fungeren als een heimelijk instrument voor massasurveillance, zei Perry.

“Het is lawaaierig en heeft zwaailichten,” zei hij. “Het is niet iets dat discreet is.”

Het gebruik van robots die in gevaarlijke situaties kunnen worden ingezet om politieagenten uit de gevarenzone te houden, zou de norm kunnen worden.

In Dallas maakte de politie in 2016 een einde aan een impasse met een schutter die werd gezocht in de moord op vijf agenten door hem op te blazen met een robot.

In 2015 werd een man met een mes die dreigde van een brug te springen in San Jose, Californië, in hechtenis genomen nadat de politie een robot een mobiel en een pizza had laten brengen.

En in 2014 gebruikte de politie in Albuquerque, New Mexico, een robot om “chemische munitie in te zetten” in een motelkamer waar een man zichzelf had gebarricadeerd met een pistool, aldus een afdelingsrapport. Hij gaf zich over.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *