CCI leidt sonde, noemt nieuw WhatsApp-beleid ‘uitbuitend’

De Competition Commission of India (CCI) is een onderzoek gestart naar het nieuwe privacybeleid van WhatsApp, dat al onder gerechtelijk toezicht stond.De antitrustinstantie is op het eerste gezicht van mening dat het nieuwe beleid van WhatsApp, eigendom van Facebook, in strijd is met de Indiase mededingingswet “door zijn uitbuitings- en uitsluitingsgedrag … in de vorm van beleidsupdates”. Het heeft de directeur-generaal ook gevraagd een antitrustonderzoek te starten op grond van artikel 26, lid 1, van de Mededingingswet en binnen 60 dagen een rapport in te dienen.

Het onderzoek naar het beleid van het instant messaging-platform volgt niet alleen op de toenemende controle van de bijgewerkte voorwaarden van het berichtenplatform, maar ook op een reeks regelgevende maatregelen door de Indiase autoriteiten tegen Big Tech-bedrijven. Op 4 januari werden de bijgewerkte beleidsvoorwaarden van WhatsApp voor het eerst aangekondigd via een in-app-melding aan gebruikers, waarin hen werd gevraagd in te stemmen met de nieuwe voorwaarden voor 8 februari of de toegang tot hun accounts te verliezen. Terwijl zowel gebruikers als privacyactivisten aan de bel sloegen, verduidelijkte WhatsApp dat de veranderingen nodig waren om bedrijven te helpen via WhatsApp Business. De deadline werd later verlengd tot 15 mei.

Uitgelegd | Waarom het centrum de rechtbank heeft verplaatst over het nieuwe privacybeleid van WhatsApp
De CCI besloot op 19 januari om zoveel mogelijk kennis te nemen van de mogelijke impact van het beleid en de voorwaarden voor de gebruikers van WhatsApp en de markt. WhatsApp India, dat 53 crore-gebruikers in het land heeft, zei zich te blijven inzetten voor “het beschermen van de persoonlijke communicatie van mensen met end-to-end-encryptie”. “We kijken ernaar uit om samen te werken met de CCI. WhatsApp blijft zich inzetten om de persoonlijke communicatie van mensen te beschermen met end-to-end-encryptie en om transparantie te bieden over hoe deze nieuwe optionele zakelijke functies werken, ”aldus een woordvoerder van WhatsApp.

De CCI merkte op dat gebruikers de nieuwe voorwaarden verplicht moeten accepteren, inclusief de voorwaarden met betrekking tot het delen van hun gegevens over alle informatiecategorieën met andere Facebook-bedrijven, om WhatsApp te kunnen gebruiken, zei de CCI: “… de Commissie is van op het eerste gezicht van mening dat het ‘take-it-or-leave-it’-karakter van het privacybeleid en de servicevoorwaarden van WhatsApp en de daarin genoemde bepalingen over het delen van informatie een gedetailleerd onderzoek verdienen gezien de marktpositie en marktmacht van WhatsApp ”. Volgens het CCI-bevel voerde WhatsApp aan dat de beleidsupdate de mogelijkheid om gegevens met Facebook te delen niet uitbreidde en dat de genoemde update bedoeld was om “gebruikers meer transparantie te bieden over hoe WhatsApp gegevens verzamelt, gebruikt en deelt”.De CCI zei dat de juistheid van dergelijke claims ook tijdens de sonde zou worden onderzocht.

De CCI heeft verschillende andere zorgen met betrekking tot het nieuwe privacybeleid gesignaleerd, waaronder aspecten als de “ondoorzichtigheid, vaagheid, openheid en onvolledige openbaarmakingen” die de feitelijke datakosten verbergen die een gebruiker moet maken om gebruik te maken van WhatsApp-services.

“Gebruikers hebben niet de juiste gedetailleerde keuze gekregen, noch vooraf noch in de kleine lettertjes, om bezwaar te maken tegen of af te zien van specifieke voorwaarden voor het delen van gegevens, die op het eerste gezicht oneerlijk en onredelijk lijken voor de WhatsApp-gebruikers,” merkte de CCI op. .

In februari van dit jaar stemde een drie-rechtersbank onder leiding van de opperrechter van India, Justice SA Bobde, in met een pleidooi om de nieuwste update van het privacybeleid die door het platform was aangekondigd, te betwisten.

Tijdens de behandeling van de zaak had de door het CJI geleide Bench opgemerkt dat WhatsApp “misschien wel $ 2-3 biljoen bedrijven zijn”, maar mensen waardeerden hun privacy meer dan geld en het was de plicht van de rechtbank om de privacy te beschermen.

Afzonderlijk is er ook een pleidooi ingediend bij het Hooggerechtshof van Delhi, dat WhatsApp ervan wil weerhouden de nieuwe beleidsupdate uit te rollen. Het ministerie van Elektronica en Informatietechnologie had in zijn beëdigde verklaring voor de rechtbank, onder verwijzing naar vijf gevallen van overtreding van de IT-regels van 2011, het eens met het standpunt en vroeg de rechtbank om WhatsApp ervan te weerhouden met de laatste update van het privacybeleid naar buiten te komen.

Afgelopen november had de CCI een onderzoek laten uitvoeren naar de betalingsapp van Google wegens vermeend misbruik van zijn dominante positie om app-ontwikkelaars te dwingen zijn factureringssysteem te gebruiken voor in-app-aankopen, en voor het bundelen van Google Pay met Android- smartphones die in India worden verkocht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *