Hoe u Mac OS X El Capitan’s Launchpad gebruikt

Launchpad brengt elke app die op uw Mac is geïnstalleerd binnen handbereik voor gemakkelijke toegang. De manier waarop het werkt is in wezen hetzelfde als op een iPhone of iPad: pictogrammen waarop u klikt om een ​​app te openen en die u naar wens kunt herschikken.Er zijn verschillende manieren om Launchpad te openen. De eerste is om op het pictogram in het Dock van je Mac te klikken: het is een zilveren cirkel met een raket erop. Als u een trackpad heeft, plaatst u uw duim en eerste drie vingers iets uit elkaar op het oppervlak van het trackpad en knijpt u ze samen om Launchpad te laten verschijnen.

Als je klaar bent, maak je het gebaar in de tegenovergestelde richting om Launchpad te laten verdwijnen. Launchpad kan meerdere schermen bedekken, horizontaal gerangschikt. Om tussen de twee te bewegen, veegt u met twee vingers zijwaarts op een trackpad, veegt u met één vinger op een magische muis, klikt en sleept u het scherm horizontaal met andere muizen, of tikt u op de linker- en rechterpijltoetsen op een toetsenbord.

Start Launchpad
Launchpad bevat alle apps op je Mac, met de apps van Apple bovenaan. Wanneer u nieuwe apps installeert, worden ze toegevoegd aan het eerste scherm van links met beschikbare ruimte.

AANBEVOLEN VIDEO’S VOOR U …
Om de pictogrammen opnieuw te rangschikken, beweegt u de aanwijzer over een pictogram, houdt u uw muis- of trackpadknop ingedrukt, sleept u het pictogram naar de gewenste plek en laat u het los. Om het naar het volgende scherm te verplaatsen, sleept u het naar de rechterrand van het huidige; na een korte pauze komt het volgende scherm in beeld.

U kunt ook een app-pictogram van Launchpad naar het Dock slepen.

Groepsgedrag
U kunt apps in mappen plaatsen om ze beter te ordenen door het pictogram van de ene app over de andere te slepen. Je ziet een wit kader verschijnen rond het pictogram; laat je muis of trackpadknop los om de map te maken.

Het krijgt een naam op basis van het soort app dat je hebt gegroepeerd, maar je kunt het wijzigen: klik om de map te openen, klik op de naam en typ een vervanging.

Launchpad maakt het ook gemakkelijker om apps te verwijderen. Klik op een app-pictogram en houd vast (of houd de Option-toets ingedrukt) totdat ze allemaal beginnen te schudden en sommige zullen een X weergeven.Klik hierop om die app te verwijderen (maar let op: er is geen optie voor ‘ongedaan maken’ – je moet het opnieuw downloaden de app).

U kunt alleen apps verwijderen die u in de App Store hebt gekocht. De standaardapps van Apple kunnen niet worden verwijderd. U moet ook zijn aangemeld met een beheerdersaccount.

Hoe u Mac OS X El Capitan’s Launchpad gebruikt
1. Opstijgen!
Klik op het Launchpad-pictogram in het Dock en klik vervolgens op het pictogram van een app om het te starten. Als je veel apps hebt, veeg je tussen meerdere schermen – het aantal beschikbare schermen wordt aangegeven door kleine puntjes net boven het Dock.

Klik en sleep een pictogram om het naar een nieuwe positie in Launchpad te verplaatsen.

Hoe u Mac OS X El Capitan’s Launchpad gebruikt
2. Toevoegen aan mappen
Net als in iOS kunnen apps in mappen worden georganiseerd. Om een ​​map in Launchpad te maken, hoeft u alleen maar het ene app-pictogram naar het andere te slepen. De map is genoemd naar het genre van een of beide apps (op basis van hun App Store-categorie), maar u kunt de map een andere naam geven en er later ook meer apps aan toevoegen.

Hoe u Mac OS X El Capitan’s Launchpad gebruikt
3. Pas mappen aan
Om een ​​map te openen, klikt u erop; om apps erin te starten, klikt u op de normale manier op hun pictogrammen. Om apps in een map te verplaatsen, klik en sleep ze; om een ​​app uit een map te verwijderen, sleept u deze over het bureaublad erachter. De map wordt gesloten, zodat u het pictogram ergens anders kunt neerzetten.

Om de naam van een map te wijzigen, klikt u op de titel en typt u een nieuwe.

Genoten van dit artikel? Lees meer tutorials, handleidingen en tips over hoe u het meeste uit uw Apple-apparaten kunt halen in MacFormat. Profiteer vandaag nog van een exclusief aanbod in onze sampler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *