Hoe u al uw accounts aan iemand anders kunt overlaten als u sterft

Hier is een ontnuchterende gedachte: je zult er niet voor altijd zijn. Dus wie krijgt al die e-mails, foto’s en rockende deuntjes die je in de loop van je leven hebt verzameld? Hier leest u hoe u zich voorbereidt om uw digitale landgoed door te geven aan uw nabestaanden op alle grote platforms voordat u deze sterfelijke rol door elkaar schudt.Allereerst enkele huishoudelijke aantekeningen. Eigendom van digitaal eigendom is niet noodzakelijk hetzelfde als dat van de boeken die u in uw boekenkast heeft staan ​​of de meubels in uw huis. Telkens wanneer u zich aanmeldt voor een digitaal account, meldt u zich aan bij de algemene voorwaarden die door dat bedrijf zijn vastgesteld, en niet allemaal laten ze u bestanden doorgeven aan iemand anders.

Voor veel digitale inhoud is iets kopen alleen het kopen van een licentie om er toegang toe te krijgen, dus je kunt niet per se al je apps en muziek nalaten als je weg bent. Inhoud die u zelf heeft gemaakt (zoals foto’s en video’s) is een andere zaak, maar voeg hieraan toe dat de dataservers van de meeste technologiebedrijven over de hele wereld zijn verspreid – met verschillende lokale wet- en regelgeving – en het is niet eenvoudig om uitpakken.

Om die reden zult u, afgezien van wat we hieronder hebben uiteengezet, uw dierbaren een groot plezier doen als uw kostbaarste digitale bestanden worden gekopieerd naar een gemakkelijk toegankelijke plaats (zoals een externe harde schijf) waar ze kunnen worden opgehaald bij hen. Als er iets is dat u vooral wilt dat uw kinderen erven, controleer dan de algemene voorwaarden op de site waar het is opgeslagen.

Apparaten en wachtwoorden
De eenvoudigste manier om uw digitale rekeningen na te laten, is door simpelweg al uw gebruikersnamen en wachtwoorden te vermelden in de documenten die bij uw testament zijn opgeslagen. Het is een onhandige optie die veel problemen heeft – wie gaat er voor eventuele abonnementen blijven spelen? – maar het zal het leven zeker gemakkelijker maken voor degenen die je achterlaat en het werkt met elke service. Zelfs als uw dierbaren de accounts niet draaiende houden, kunnen ze in ieder geval alles downloaden dat de moeite waard is om te bewaren.

Illustratie bij het artikel met de titel Hoe u al uw accounts aan iemand anders kunt overlaten als u sterft
Onthoud dat als u een inventaris gaat maken van elke service waarvoor u zich hebt aangemeld, samen met gebruikersnamen en wachtwoorden en pincodes voor mobiele telefoons, u er zeker van moet zijn dat deze niet gemakkelijk door iemand anders kan worden gevonden. U zult het ook regelmatig moeten bijwerken wanneer u een wachtwoord wijzigt of overschakelt naar een andere methode om uw telefoon te ontgrendelen.

Facebook
Het is je waarschijnlijk opgevallen dat Facebook zojuist een Legacy Contact-functie in de VS heeft gelanceerd , wat betekent dat je iemand kunt nomineren om een ​​beperkte hoeveelheid toegang tot je account te krijgen wanneer je de emmer schopt. U kunt een eenzame digitale erfgenaam specificeren via de pagina Beveiliging in Instellingen of u kunt de persoon gewoon een naam geven in uw testament – Facebook belooft uw verzoeken te honoreren wanneer de tijd daar is.

Illustratie bij het artikel met de titel Hoe u al uw accounts aan iemand anders kunt overlaten als u sterft
Je oude contactpersoon kan een laatste bericht aan je tijdlijn toevoegen (vermoedelijk een soort gloeiend eerbetoon), je profielfoto wijzigen en (als je dit van tevoren goedkeurt) een archief met foto’s en berichten downloaden. Hij of zij kan echter niets veranderen dat al is gepost of uw privéberichten ontvangen, dus het is niet helemaal hetzelfde als het doorgeven van uw gebruikersnaam en wachtwoord aan iemand anders.

Google
De inactieve accountmanager- tool van Google is redelijk uitgebreid en het bedrijf Mountain View biedt een van de beste en meest intuïtieve oplossingen voor het omgaan met uw online zaken nadat u bent vertrokken. U kunt vertrouwde contacten specificeren die op de hoogte worden gesteld wanneer Google merkt dat uw account niet meer in gebruik is. Dus of je bent overleden of je bent van het net op een afgelegen eiland gaan leven.

Illustratie bij het artikel met de titel Hoe u al uw accounts aan iemand anders kunt overlaten als u sterft
Uw vertrouwde contacten ontvangen een e-mail en een telefoontje van Google na een tijdsinterval dat u opgeeft, en u kunt ook kiezen welke gegevens ze kunnen downloaden: Blogger, Agenda, Contacten, Drive, Gmail, Google Foto’s, Google+, Hangouts en YouTube zijn allemaal opties die naar wens kunnen worden geselecteerd of gedeselecteerd. Ga naar de Inactieve Account Manager-pagina om uw erfgenamen te selecteren; ze worden niet op de hoogte gesteld wanneer u ze kiest, alleen als de wachttijd is verstreken.

Twitter
Twitter heeft op dit moment geen ingebouwde legataknop. Volgens de hulppagina’s is het de verantwoordelijkheid van iemand die u kent om uw account te sluiten zodra u weg bent. Hij of zij kan uw account niet overnemen en beginnen met tweeten, maar het is mogelijk om het te deactiveren. Een overlijdensakte, een identiteitsbewijs met foto en diverse andere stukjes en beetjes zijn vereist.

Illustratie bij het artikel met de titel Hoe u al uw accounts aan iemand anders kunt overlaten als u sterft
Dit is een van die gevallen waarin je iemand anders je gebruikersnaam en wachtwoord moet geven als je denkt dat je Twitter-archief en geüploade foto’s en video’s de moeite waard zijn om te bewaren. Tenzij u het platform gebruikt om al uw dierbaarste familiefoto’s op te slaan, is het waarschijnlijk niet de moeite waard; het zou gemakkelijker zijn om kopieën elders te bewaren. Maar wie weet? Misschien heb je een paar echte juweeltjes van tweets die de moeite waard zijn om te redden. Gelukkig, als uw account volledig openbaar is, zou het niet zo moeilijk moeten zijn om alles te vinden, zelfs als uw dierbaren niet in uw account kunnen komen.

appel
Wat Apple betreft, gaan je gekochte apps, muziek, films en andere betaalde inhoud na je dood met je mee. Toen we naar het probleem vroegen, werden we gewezen op de onlangs geïntroduceerde functie Family Sharing als een manier om andere mensen van tevoren toegang te geven tot je iTunes-aankopen en je foto’s. Bovendien, als uw nabestaanden een overlijdensakte en een juridisch document kunnen overleggen waaruit blijkt dat ze uw wereldse bezittingen erven, schakelt Apple Activation Lock uit zodat uw iPhones en iPads opnieuw kunnen worden gebruikt.

Illustratie bij het artikel met de titel Hoe u al uw accounts aan iemand anders kunt overlaten als u sterft
Zelfs als uw kinderen uw jazzalbums niet willen, willen ze misschien de foto’s in uw iCloud-account, maar Apple’s eerste prioriteit is het beschermen van uw privacy en voorkomen dat anderen zonder uw toestemming in uw digitale archiefkasten ronddwalen. Als er foto’s zijn waarvan je denkt dat anderen ze misschien willen, kun je het beste – afgezien van het doorgeven van je inloggegevens voor iCloud of je Mac – ze delen terwijl je ze uploadt.

Microsoft
Als u een zware Microsoft-gebruiker bent, bevinden de meeste van uw gegevens zich waarschijnlijk ergens op een Windows-machine, waarvoor u de inloggegevens kunt doorgeven als u dat wilt. OneDrive wordt echter steeds belangrijker en als er bestanden zijn die alleen in OneDrive staan, is het niet gemakkelijk voor iemand anders om toegang te krijgen (om voor de hand liggende veiligheidsredenen).

Illustratie bij het artikel met de titel Hoe u al uw accounts aan iemand anders kunt overlaten als u sterft
We vroegen het OneDrive-team ernaar en ze zeiden dat als er voldoende gebruikersvraag was naar een ‘vertrouwd contact’-functie (via de UserVoice- site), ze zeker zouden overwegen om deze toe te voegen. Voor Outlook.com stuurt Microsoft u ondertussen een dvd met e-mails en bijlagen als u kunt bewijzen dat u de nabestaanden bent en dat u iets nodig hebt dat erin staat.

Dropbox
Je hebt misschien heel veel belangrijke dingen in je Dropbox, niet in de laatste plaats fotoback-ups, en Dropbox heeft een helppagina over wat er allemaal mee gebeurt nadat je bent overleden. De snelle en eenvoudige optie is om je erfgenamen je computerwachtwoord te geven, wat betekent dat ze in je Dropbox-map kunnen graven wanneer en wanneer ze maar willen. Als dat om welke reden dan ook niet werkt, moeten je vrienden en familie Dropbox een verzoek sturen.

Illustratie bij het artikel met de titel Hoe u al uw accounts aan iemand anders kunt overlaten als u sterft
Het verzoek moet het bewijs bevatten dat u bent overleden en het bewijs dat de aanvragers recht hebben op uw bezittingen. Op dat moment is het aan Dropbox’s oordeel of de sleutels van je account zullen worden opgegeven. “Als mensen overlijden, willen we er vooral voor zorgen dat we hun privacyrechten respecteren”, zegt het bedrijf. “Om deze reden zal het aanvraagproces enige tijd duren, en we kunnen niet garanderen dat we toegang kunnen verlenen.”

Flickr / Yahoo
Nogmaals, je kunt het beste je gebruikersnaam en wachtwoord doorgeven aan iemand anders als je wilt dat ze toegang hebben tot je Flickr-foto’s en het komen en gaan van je Yahoo Mail-account. Desgevraagd wees een Yahoo-vertegenwoordiger ons op deze officiële verklaring – het bedrijf stelt zich op het standpunt dat uw spullen privé moeten blijven nadat u bent vertrokken.

Illustratie bij het artikel met de titel Hoe u al uw accounts aan iemand anders kunt overlaten als u sterft
Dat gezegd hebbende, kunt u een digitale aangewezen persoon specificeren door Yahoo een juridische kennisgeving te sturen, vertelde het bedrijf ons. U kunt er ook voor zorgen dat al uw Flickr-foto’s openbaar zijn en kunnen worden gedownload, zodat uw gezin er gewoon doorheen kan bladeren en de foto’s kan opslaan die ze het leukst vinden.

Het is een vrij gecompliceerde kwestie, die debatten over privacy en eigendom in het digitale tijdperk raakt, maar we houden van de aanpak van Facebook en Google: stel van tevoren een vertrouwde contactpersoon in die een beperkte hoeveelheid inhoud kan downloaden op basis van uw wensen. Het belangrijkste is dat u uw opties afwegt terwijl u er nog bent, want u bespaart uw gezin een hoop gedoe als u eenmaal weg bent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *