Waarom een eigen VR-headset bouwen?
Google Cardboard is een geweldige (en goedkope) virtual reality-oplossing, en hoewel het je misschien niet de volledige VR-ervaring geeft, biedt het zeker een toegankelijke toegang tot deze nieuwe technologie.
Omdat de plannen voor Google Cardboard gratis kunnen worden gedownload, kan iedereen met voldoende geduld een paar maken, hoewel het online bestellen bijna net zo goedkoop is. Als je echter echt in de geest van virtual reality wilt komen, is het de moeite waard om zelf een set op maat te maken, en het zal je ook helpen iets meer te begrijpen over hoe het werkt.
In dit project gaan we onze eigen VR-bril 3D printen met de Ultimaker 2 Go . Ondanks zijn grootte en relatief kleine printbasis is het ideaal voor projecten waarbij nauwkeurigheid essentieel is.
Met de machine op zijn plaats is het gewoon een kwestie van mijn hoofd meten, de bril ontwerpen in een 3D-applicatie en twee dagen wachten tot de print klaar is.
Virtual reality-brillen zoals Google Cardboard zijn verrassend eenvoudig, en veel, zoals de Samsung Gear VR, zijn slechts een houder voor uw smartphone en een paar lenzen.
Het ontwerp is geëvolueerd van dat van de stereoscoop die meer dan 100 jaar geleden werd geproduceerd – met dit apparaat kon je een stereoscopisch paar beelden bekijken; het ene beeld is voorbereid voor het linkeroogbeeld en het andere voor het rechteroog. Als je door de kijker kijkt, zie je slechts één afbeelding met de illusie van 3D. Onze kijker zal precies hetzelfde doen, maar zoals bij alles dat eenvoudig lijkt, is er altijd iets meer aan de hand.
Lenzen zorgen ervoor dat dit je eigen virtual reality headset-project wordt, en na een snelle online zoektocht naar biconvexe lenzen zul je een enorme selectie van verschillende opties bedenken.
Biconvex betekent in feite dat de lenzen aan beide kanten gebogen zijn, wat optisch betekent dat de scherpstelafstand ook mooi kort moet zijn. Het aantal verschillende opties is verbluffend, maar in dit project hebben we een relatief goedkope plastic lens met een diameter van 25 mm en een brandpuntsafstand van 45 mm geselecteerd. De rest van de constructie van de bril wordt 3D geprint en hiervoor hebben we een PLA filament geselecteerd welke geprint gaat worden op de Ultimaker 2 Go.
Het 3D-ontwerpproces duurt even en voordat je begint, is het de moeite waard om een vel papier te pakken en ervoor te zorgen dat al je metingen kloppen.
De eerste meting die we moeten doen, is de afstand tussen uw ogen, en deze zal sterk variëren, afhankelijk van de persoon. Dit staat bekend als de pupilafstand en het gemiddelde ligt tussen 54 en 68 mm. Voor dit project hebben we deze afstand ingesteld op 70 mm. De volgende meting is voor de smartphone die u wilt gebruiken. Noteer de breedte, hoogte en lengte en noteer terwijl u dit doet ook de positie van eventuele knoppen aan de zijkant.