Landschappen kunnen een van de gemakkelijkste fotografische onderwerpen zijn om te fotograferen. Kortom, het enige dat u hoeft te doen, is een mooi uitzicht te vinden bij de juiste verlichting en weg te schieten. Kijk echter wat dichter naar landschapsfoto’s die je aandacht echt vasthouden, en je zult vaak merken dat dit simpele onderwerp veel meer inhoudt dan op het eerste gezicht lijkt.
Om je vaardigheden op het gebied van landschapsfotografie te verbeteren, moet je visueel aantrekkelijke locaties vinden en vervolgens het juiste moment van de dag en het juiste seizoen bepalen om ze te bezoeken, zodat ze er op hun best uitzien.
We zullen de tien ‘wetten’ onthullen die u zullen helpen effectiever te plannen, uw opnamen samen te stellen en te begrijpen wanneer een paar trucjes kunnen helpen
Zodra al dit onderzoek en de planning is voltooid, heb je de technische en artistieke vaardigheden nodig om het meeste uit de scène te halen. Dit alles komt met oefening – maar waar begin je en hoe kun je jezelf de beste kans geven om geweldige foto’s te maken? Dat is waar deze gids om de hoek komt kijken.
In plaats van je simpelweg te vertellen dat je je camera moet instellen op een diafragma van f / 16, een groothoeklens moet plaatsen en de regel van derden moet gebruiken, onthullen we de tien ‘wetten’ die je zullen helpen effectiever te plannen en je foto’s samen te stellen. , en begrijp wanneer een paar trucjes kunnen helpen. U verbetert uw slagingspercentage door op het juiste moment naar de juiste plaatsen te gaan en u weet hoe u op elke locatie geweldige afbeeldingen kunt krijgen.
AANBEVOLEN VIDEO’S VOOR U …
Laat uw landschapsfotografie dus niet in een sleur terechtkomen: lees elk van deze wetten en breng uw landschapsfotografie naar een hoger niveau.
Wet 1: laat locaties niet aan het toeval over
Leer alles wat je kunt over je landschapslocatie voordat je erheen gaat – van waarschijnlijke uitkijkpunten tot waar je kunt parkeren
Het is onwaarschijnlijk dat je geweldige landschapslocaties tegenkomt door gewoon het land in te gaan. Het lijkt misschien veel werk, maar het is gemakkelijk om de locatie, de zonpositie, het weer en de getijden te bekijken voordat u vertrekt.
De eerste aanloophaven voor de meeste locaties is een online kaartenservice, zoals Google Maps . De hoeveelheid detail die beschikbaar is op de satellietweergave, samen met de Street View-functie, is van onschatbare waarde om inzicht te krijgen in de basisfuncties en het landschap.
OP LOCATIE
We kwamen deze locatie tegen op Google Maps en besloten na een paar minuten onderzoek dat het de moeite waard was om te bezoeken. Via de kaart vonden we een parkeerplaats niet ver van de helling, dus we hoefden maar 30 minuten te lopen om bij de top te komen. De klif is naar het oosten gericht, dus het zou alleen bij zonsopgang in licht baden.
We wilden een stille, heldere ochtend, wat zou betekenen dat er mist in de vallei zou hangen. De mist kwam die dag niet uit, maar we werden beloond met een prachtige zonsopgang.
Bekijk online foto’s van de locatie. We raden je niet aan om de benaderingen en stijlen van andere landschapsfotografen te kopiëren: de afbeeldingen die we gebruiken zijn waarschijnlijk eerder gemaakt door toeristen, die bijvoorbeeld gewoon de bezienswaardigheden willen vastleggen. Deze opnames zijn perfect om een goed idee te krijgen van wat je van een locatie kunt verwachten, zonder het risico te lopen onbewust na te bootsen wat andere fotografen hebben gedaan.
Het is de moeite waard om dit proces uit te voeren, zelfs voor gebieden waarvan u denkt dat u ze goed kent. Het is verbazingwekkend hoeveel verborgen edelstenen we hebben gevonden door alleen online kaarten en afbeeldingen te gebruiken.
Diep graven
Als je eenmaal het gebied waarin je geïnteresseerd bent hebt beperkt, bekijk dan gedetailleerde kaarten zoals de Ordnance Survey-serie. Deze geven precieze details van paden en toegang, hoewel u ook een online kaart moet controleren om te zien of er andere opties zijn. Zoek naar mogelijke parkeerplaatsen voor auto’s.
Controleer vervolgens wanneer en waar de zon opkomt en ondergaat. Het heeft weinig zin om naar een locatie te gaan als het hoofdonderwerp zich in de schaduw bevindt, omdat de zon achter een berg staat. Er zijn tal van online bronnen, plus apps zoals de Photographer’s Ephemeris .
Wet 2: Houd u hoe dan ook niet aan uw plan
Betrapt door een onverwachte bui? Zorg ervoor dat u de flexibiliteit heeft om het meeste uit uw dag te halen
Ook al moet je altijd uitgaan met een onderzocht plan van wat je wilt fotograferen, het is nooit in steen gebeiteld. Moeder Natuur heeft de gewoonte om regelmatig veel curve-balls naar je te gooien als je op locatie bent. Verwacht het onverwachte.
OP LOCATIE
Het plan voor deze locatie was om vanaf de rotsachtige kust aan de noordkust de bergen en gletsjer in het midden van het schiereiland te fotograferen.
Het licht was perfect, maar de noordenwind betekende dat op het moment dat we de camera eruit haalden, de lens en filters onder de spray zaten.
We moesten snel een nieuwe locatie vinden: een kleine lagune net landinwaarts vanaf de kust, waar de wind niet zo sterk was en de nevel niet altijd reikte.
Van verrassende regenbuien tot harde wind en zelfs erwtensoupermist, het is meestal het weer dat de best gemaakte plannen in de weg staat. Samen met het weer kun je ook onverwachte veranderingen in een landschap tegenkomen, zoals veranderingen in de bomen of flora, veranderingen in waterstanden en zelfs meer dramatische gebeurtenissen zoals aardverschuivingen, die allemaal de scène dramatisch kunnen veranderen, of gewoon voorkomen dat je op tijd naar de door u gekozen locatie.
Tijd voor plan B
Dit is waar het loont om een back-upplan te hebben – en ook om jezelf voldoende tijd te geven om bij je shoot te komen als je van plan bent om rond zonsopgang of zonsondergang te werken. We proberen meestal minstens 30 minuten voordat we denken dat we willen beginnen met fotograferen op een locatie te komen – zelfs als het een plek is die we eerder hebben bezocht en die we goed kennen – om onszelf de tijd te geven om de omgeving te verkennen en te bedenken een alternatief als het mis gaat.
Waar het op neerkomt, is dat geen enkel plan perfect is, hoe goed je onderzoek ook is, maar we hebben vaak gemerkt dat als we snel moeten nadenken, nieuwe ideeën worden voortgebracht die zelfs beter werken dan het oorspronkelijke concept.
Beste camera-accessoires: 21 essentiële onderdelen voor uw camera
10 essentiële accessoires voor je nieuwe camera
10 onmisbare accessoires voor elke Canon DSLR-bezitter
10 onmisbare accessoires voor elke Nikon DSLR-bezitter
Beste reisstatief: 5 koolstofvezel statieven voor uw camera
Beste statief: 10 opties voor elk budget
Beste cameratas: 10 opties om uw camerakit te beschermen
Beste flitser: speciale flitsers voor Canon en Nikon DSLR’s
Beste ND-filters: 6 geteste topmodellen
Beste ND grad-filters: 6 geteste topmodellen