Hyperlokale berichten-apps: wat moeten we erover weten?

Wie heeft Facebook Messenger nodig als je een lokaal gehost platform van eigen bodem hebt dat je ‘Pakistan ka Apna Messenger’ biedt? Nou, het antwoord is niet bepaald eenvoudig.Advertentie
De in Pakistan gevestigde chat-app voor sociale media genaamd ‘TelloTalk’ verandert de manier waarop boodschappers dagelijks worden gezien en gebruikt. Hoewel het vergelijkbaar is met Zapbuddy, onderscheidt dit platform zich door het hyperlokale model dat communicatie cultureel relevanter en geschikter maakt voor zijn gebruikers.

LEES OOK
Redmi Note 11 heeft een 108MP achteruitrijcamera
Hyperlokale berichten-apps richten zich op een bepaalde geografische en culturele gemeenschap. Een hyperlokale berichten-app in Pakistan verwijst daarom naar een berichten-app die is aangepast voor Pakistanen met al zijn technologie en de beheerinfrastructuur in het land. De apps die er op de wereldmarkt op lijken, zijn WeChat in China en KakaoTalk in Korea.

Hoewel hyperlokale berichten-apps een opwindende netwerkmogelijkheid bieden voor lokale mensen om te communiceren, is het proces van het creëren en onderhouden van dergelijke platforms niet zo eenvoudig als het vereist een diep begrip van de onvervulde behoeften van gebruikers, naast de competentie om innovatieve oplossingen te bieden om ze aan te pakken.

TelloTalk versus de wereld
Het is moeilijk om over een hyperlokale berichten-app te praten zonder rekening te houden met zijn westerse tegenhangers. Hoewel Facebook Messenger in 2006 publiekelijk werd gelanceerd, werd het rond 2008 tot 2009 populair in Pakistan en werd WhatsApp rond dezelfde tijd ook op de markt uitgebracht. Hoewel deze apps voor sociale media enige tijd nodig hadden om het vertrouwen van gebruikers in Pakistan te winnen, is het meer dan een decennium geleden dat ze dominante communicatieplatforms werden.

LEES OOK
Xiaomi 12 heeft kleinere randen en camera met perforatiegaten: lek
Concurreren met deze gigantische technologiebedrijven in de regio is geen makkie. De CEO van TelloTalk, Shahbaz Jamote, is van mening dat wanneer een hyperlokaal alternatief voor communicatie wordt aangeboden, er twee dingen moeten worden geregeld: een is het handhaven van gelijkheid in termen van de communicatiestandaard waaraan mensen gewend zijn, en de tweede is het identificeren van het onderscheidingspunt (wat maakt een platform anders dan degenen die al de markt beheersen).

Advertentie
Om dit te doen, gaf TelloTalk geen prioriteit aan het verkrijgen van technologische superioriteit ten opzichte van zijn concurrenten, maar in plaats daarvan was het erop gebrand de onvervulde behoeften van de lokale bevolking te identificeren en deze aan te pakken met gelokaliseerde oplossingen.

Door de voorbeelden te geven van enkele van de grootste lokale berichten-apps ter wereld, waaronder WeChat en Kakaotalk, erkende Jamote dat deze bedrijven echt in staat zijn om met de lokale bevolking te praten, en legde uit dat

Ze begrepen de culturele gevoeligheden van hun volk. Ze begrepen de taalnuances van hun volk. Ze begrepen ook wat wel en niet gevierd wordt onder de natie. Die reflecties worden alleen vastgelegd door mensen die er zelf doorheen gaan.

TelloTalk wil zich op unieke wijze positioneren als ‘die lokaal aangepaste app’ voor Pakistan door inhoud aan te bieden in het Urdu, Engels, Sindhi, Pashto, Punjabi, Balochi en andere regionale talen, en door toegang te bieden tot Pakistaans nieuws, media en entertainment.

Waarom timing zo belangrijk is
Wat TelloTalk’s werk nog inspannender maakt, is het feit dat het werd gelanceerd toen mensen al sterk gewend waren aan wereldwijde platforms zoals Whatsapp en Facebook. Jamote is ervan overtuigd dat timing de sleutel is om te bepalen hoe langzaam of snel dergelijke apps worden geadopteerd, op basis van hoe hoog hun normen zijn gesteld.

LEES OOK
Qmobile benoemt Naveed Rangeela als nieuwe CEO
Opnieuw KakaoTalk als voorbeeld gebruikend, redeneerde hij dat het voor het bedrijf relatief gemakkelijker was om zijn groeitempo en populariteit onder de lokale bevolking te evenaren, omdat het platform kort na de lancering van WhatsApp werd geïntroduceerd.

Aan de andere kant heeft TelloTalk een sterke relatie met ShareChat – een lokale berichten-app in India die in 2015 werd gelanceerd – in termen van zijn reis om het gat in de markt te vinden. Hoewel ShareChat werd gelanceerd nadat apps zoals WhatsApp zich in India hadden gevestigd, zei Jamote dat “ze binnenkwamen en zich concentreerden op gebieden waarvan ze dachten dat WhatsApp zelfs na al die jaren zwakker was”.

Advertentie
“Onze reis lijkt erg op die van hen”, voegde hij eraan toe.

Het draait allemaal om wat op ‘Top of the Funnel’ staat
‘Zie het als een omgekeerde trechter,’ zei Jamote. “Bovenop de trechter bevinden zich uw verworven gebruikers. Het middelste deel is retentie en het onderste deel vertegenwoordigt het product zelf. We concentreren ons op de bovenkant van de tunnel’, legde hij uit.

Om een ​​op gebruikers gebaseerde app populair te maken bij mensen, moet deze aan de gebruikersbehoeften voldoen. De oprichters van wereldwijde berichten-apps suggereren dat het belangrijk is om gedragspatronen en gebruikersmotivatie te begrijpen om elk hyperlokaal initiatief succesvol te laten zijn.

Een van de belangrijkste voorbeelden die Jamote deelde met betrekking tot het gebruik van gedragsinzichten, was TelloTalk’s poging om de taalnuances van zijn gebruikers in Pakistan te begrijpen. Hij zei,

We merkten dat mensen in Pakistan voornamelijk spraakmemo’s gebruiken als communicatiemiddel. Bij navraag kregen we te horen dat dit de enige manier is waarop ze in hun eigen taal kunnen communiceren.

LEES OOK
Oppo A56 5G gelanceerd met dubbele achteruitrijcamera’s en 5000 mAh-batterij
Daarom beschouwde TelloTalk het gebrek aan apps die regionale talen bieden als een mogelijkheid om te communiceren als een kans voor innovatie. Het biedt nu meertalige toetsenborden voor tekst, maar de interfacetaal van de app kan ook door de gebruikers worden gekozen.

Jamote merkte op dat het verrassend was om te ontdekken dat 60 procent van TelloTalk’s gebruikersbestand Urdu als voorkeurstaal heeft ingesteld. Daarom is de sleutel tot het nog belangrijker maken van hyperlokale apps het begrijpen van de behoeften van de belangrijkste gebruikers die niet worden aangepakt door bestaande platforms en ook die waar waarschijnlijk niet aan wordt voldaan door hun westerse tegenhangers.

Waarom moeten gebruikers het ‘hun eigen’ noemen?
Een interessant fenomeen van bedrijven in Pakistan is dat wanneer ze willen uitbreiden, ze meer aangetrokken worden tot meer verstedelijkte steden zoals Karachi, Lahore, Islamabad om hun gebruikersbestand te verwerven. De ervaring van TelloTalk was echter anders. Jamote benadrukte dat de geografische uitsplitsing van de app suggereerde dat Karachi niet eens in de top vijf van zijn gebruikersbases stond, omdat het voornamelijk mensen uit de minder verstedelijkte steden waren.

Advertentie
LEES OOK
Lokale productie van mobiele telefoons blijft in 2021 beter presteren dan import
Hij legt uit dat dit vooral komt door het gebrek aan aandacht voor de gebruikers uit deze gebieden en benadrukte de noodzaak om de veronderstelling los te laten dat ze weinig kennis of interesse hebben in het gebruik van dergelijke platforms. Hij suggereerde ook dat als de apps zijn aangepast aan de behoeften van dergelijke gebruikers, ze interactiever en loyaler worden dan verwacht, en verduidelijkte dat

De reden waarom ze dit doen, is omdat ze niet zo’n toegang hebben tot wereldwijde apps voor sociale media, en ook niet over het sociale kapitaal om dat te doen. Ze kunnen de beheerders van Facebook niet bereiken zoals ze ons kunnen bereiken met hun mening en klachten.

“Met TelloTalk voelen ze zich gehoord en gezien en als we hen de diensten verlenen die ze nodig hebben, hebben ze echt het gevoel dat het van hen is”, verklaarde hij.

Gelokaliseerde apps betekenen gelokaliseerde regelgeving
Een ander aspect dat niet vaak wordt besproken in hyperlokale apps, is hun reguleringsproces. TelloTalk is ervan overtuigd dat het kan inspelen op zowel de behoeften van zijn gebruikers als de behoeften van de staat in het algemeen. Jamote koos het voorbeeld van sociale-mediaplatforms die in Pakistan werden verboden vanwege ‘ongepaste’ inhoud’ en meende dat dergelijke acties minder hard en schadelijk zouden kunnen zijn voor het technische ecosysteem bij het omgaan met lokale apps.

LEES OOK
PTA & GSMA Organiseren Workshop over Digitale Identiteit
In plaats van de toegang tot de apps volledig te blokkeren, kunnen lokale apps direct worden geadviseerd over dergelijke wijzigingen in de inhoud. Het zou echter een selectieve benadering vereisen in de mate waarin rekening moet worden gehouden met de standpunten van de staat, anders zou dit kunnen leiden tot verlies van samenhang en toenemende complexiteit.

Voorwaarts en omhoog
Naast mensen een cultureel aangepast communicatieplatform te bieden dat ze nog nooit eerder hebben gebruikt, zijn hyperlokale apps ook ontworpen om lokaal talent en lokale bedrijven te verwelkomen om samen te werken. Hoewel het concept van hyperlokale apps in de regio nog vrij nieuw is en de concurrentie met wereldwijde berichten-apps nog steeds groot is, suggereert TelloTalk’s ervaring dat er ruimte is voor het creëren van innovatieve alternatieven voor communicatie. De noodzaak is om effectieve strategieën voor marktonderzoek te ontwikkelen en bereid te zijn om te experimenteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *