Maak uw eigen sneltoetsen om alles te doen op Windows en macOS

Sneltoetsen zijn je niet zo geheime wapen om je productiviteit te maximaliseren en taken op topsnelheid uit te voeren. Van het neerzetten van GIF’s in chats tot het in een oogwenk doorzoeken van Wikipedia en alles daartussenin, sneltoetsen kunnen erg handig zijn. U hoeft echter niet alleen genoegen te nemen met de standaardlijst met snelkoppelingen die u bij Windows of macOS krijgt, u kunt er ook gemakkelijk uw eigen maken. Hier is hoe.Aangepaste Windows-snelkoppelingen
Met Windows 10 kunt u uw eigen aangepaste sneltoetsen maken, maar slechts tot op zekere hoogte – om specifieke snelkoppelingen naar bestanden, mappen en apps te starten. De gemakkelijkste manier om een ​​snelkoppeling te maken, is door met de rechtermuisknop in een Verkenner-venster of op het bureaublad te klikken en vervolgens Nieuw en Snelkoppeling te kiezen . Volg de instructies om Windows te vertellen waarnaar u een snelkoppeling wilt maken.

Zodra de snelkoppeling naar het programma, bestand of map is gemaakt, klikt u er met de rechtermuisknop op en kiest u Eigenschappen . Klik op het tabblad Snelkoppeling in het vak Sneltoets , voer de door u gekozen toetscombinatie in en klik op OK om te bevestigen. Houd er rekening mee dat uw aangepaste combinatie moet beginnen met Ctrl+Alt , waarna u een letter, cijfer of functietoets kunt toevoegen. Die aanpassing is handig, maar je kunt niet echt naar de stad gaan met je eigen aangepaste snelkoppelingen. Om dat te doen, hebt u de hulp van een programma van derden nodig.

De instellingen van een Windows-snelkoppeling wijzigen.
De instellingen van een Windows-snelkoppeling wijzigen.
Schermafbeelding : Gizmodo
WinHotKey is een ouder freeware-programma maar werkt nog steeds in Windows 10. Het draait vanuit het systeemvak (systeemvak). Klik met de rechtermuisknop op het pictogram, klik op Configureren en kies vervolgens Nieuwe sneltoets in het dialoogvenster dat verschijnt om uw snelkoppeling te maken. Omdat het Windows-besturingssysteem de meeste Win + wat dan ook snelkoppelingen voor zichzelf heeft ingepakt, moet je waarschijnlijk een Ctrl of een Shift toevoegen om de jouwe uniek te maken. U kunt toepassingen starten, bestanden openen, mappen openen of een aantal acties uitvoeren op het huidige venster (zoals het minimaliseren).

AutoHotkey is ook de moeite van het bekijken waard – en is ook gratis. Dit is complexer en is opgebouwd rond scripts. U moet deze scripts maken als kleine tekstbestanden waaraan vervolgens sneltoetsen van uw keuze kunnen worden toegewezen. Het voordeel van deze extra complexiteit is dat je zo ongeveer alles met het programma kunt doen, van het starten van apps tot het invoeren van tekstregels. Raadpleeg de online documentatie voor meer gedetailleerde instructies voor het maken van scripts en enkele voorbeelden die u kunt wijzigen.

Comfort Keys Pro biedt u een hele reeks opties.
Comfort Keys Pro biedt u een hele reeks opties.
Schermafbeelding : Gizmodo
Comfort Keys Pro is een andere optie, hoewel je er $ 40 voor moet betalen zodra de gratis proefperiode is afgelopen. U krijgt echter veel waar voor uw geld: een intuïtieve, schone interface voor het bouwen van uw aangepaste sneltoetsen, die kunnen linken naar apps, of bestanden, of tekstfragmenten, of wat u maar wilt. Als u niet helemaal opnieuw wilt beginnen, kunt u de meegeleverde tekstmacrosjablonen gebruiken en er is zelfs een klembordgeschiedenismanager die u kunt gebruiken.

Ten slotte kunt u uw eigen aangepaste sneltoetsen maken in een aantal toepassingen, waaronder Microsoft Word . Open Opties in het hoofdmenu van het programma, kies vervolgens Lint aanpassen en klik op Aanpassen… naast de kop Sneltoetsen . U kunt dezelfde truc ook in Photoshop doen via Bewerken en Sneltoetsen – selecteer gewoon een tool of menuoptie om er een snelkoppeling aan toe te wijzen.

Aangepaste macOS-snelkoppelingen
Op de Mac biedt Apple een native optie voor het koppelen van sneltoetsen aan menu’s en acties. Open het Apple- menu en kies vervolgens Systeemvoorkeuren , Toetsenbord en Snelkoppelingen . Je kunt elke snelkoppeling in- of uitschakelen met behulp van de selectievakjes aan de linkerkant, of een andere toetsaanslagcombinatie instellen door op de snelkoppeling te klikken die je wilt wijzigen en vervolgens op de vervangende combinatie op je toetsenbord te drukken.

Om een ​​nieuwe snelkoppeling voor een app-menu-item in te stellen, klikt u op App-snelkoppelingen en vervolgens op de knop + (plus). U moet het exacte menulabel typen waarop u de snelkoppeling wilt toepassen (zoals “Verwijderen” bijvoorbeeld), en specificeren of de snelkoppeling in elke app of één desktopprogramma in het bijzonder zou moeten werken, evenals de toetsenbordcombinatie zelf invoeren . Zodra je op Toevoegen hebt geklikt, kun je aan de slag met je nieuwe macOS-sneltoets.

Snelkoppelingen aanpassen op macOS.
Snelkoppelingen aanpassen op macOS.
Schermafbeelding : Gizmodo
Onder Services vindt u opties zoals het vastleggen van het scherm en het instellen van de bureaubladachtergrond, en al deze opties kunnen ook hun eigen snelkoppelingen hebben. Als u een nieuwe service aan deze lijst wilt toevoegen – misschien tracks importeren in de Muziek-toepassing, nieuwe agenda’s maken of vele andere acties – kunt u dit doen via het ingebouwde Automator-hulpprogramma en daarna een sneltoets toewijzen.

U kunt meer doen met behulp van een programma van derden, zoals Alfred . Met behulp van aanpasbare “sneltoetsen” kun je een applicatie starten, meer controle krijgen over Alfred zelf of een specifiek script of AppleScript starten om een ​​actie uit te voeren. De optie om sneltoetsen te maken vereist de Powerpack-aankoop, die £ 29 kost (ongeveer $ 40 op het moment van schrijven).

Klik in het Alfred-voorkeurenpaneel op Workflow en klik vervolgens op de knop + (plus) linksonder. Als u de optie Sjablonen kiest , kunt u zien hoe sneltoetsen kunnen worden toegewezen aan bestanden, apps, zoekopdrachten op internet, systeemopdrachten en meer. U kiest gewoon uw sneltoets, uw actie en uw parameters (indien nodig). Zodra u meer vertrouwen heeft, kunt u deze workflows helemaal opnieuw maken door de volledige instructies hier te volgen .

Wijzigingen in sneltoetsen aanbrengen in Word.
Wijzigingen in sneltoetsen aanbrengen in Word.
Schermafbeelding : Gizmodo
Dan is er Keyboard Maestro, die je $ 36 terugbrengt (na een gratis proefperiode), maar die je ook veel flexibiliteit biedt op het gebied van het aanpassen van sneltoetsen. U kunt aan zo ongeveer alles een sneltoets toewijzen door een macro (een reeks opdrachten) te maken en er vervolgens een sneltoets aan toe te wijzen. Open Help en Tutorial voor een uitgebreidere handleiding, maar om zo snel mogelijk aan de slag te gaan, klikt u op de + (plus-knop) onderaan de interface om een ​​nieuwe macro te maken. U moet een sneltoets instellen als de macro-trigger en u kunt uw actie dienovereenkomstig toewijzen.

Abonneer op onze nieuwsbrief!
Nieuws uit de toekomst, geleverd aan uw heden.
Typ je e-mail

Schrijf me in
Door je te abonneren ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid .
Net als in Windows hebben sommige afzonderlijke programma’s ook hun eigen individuele opties voor het beheren van sneltoetsen, wat betekent dat u bepaalde toepassingen echt kunt aanpassen voor snelle toegang en bediening. Klik in Word of Excel bijvoorbeeld op Extra en Toetsenbord aanpassen om wijzigingen aan te brengen. In Adobe Photoshop kun je ondertussen je eigen sneltoetsen instellen door Bewerken en vervolgens Sneltoetsen te selecteren .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *